Keresés
Close this search box.

A vitalitás megőrzése diétával

//

Az Illinois Egyetem tanulmánya szerint, idősebb korban is kiemelten fontos a fehérjefogyasztás, mely egyrészt – az éhségérzet kordában tartásával – segíti a testsúlykontrollt, másrészt (rendszeres testmozgással kombinálva) megakadályozza a fogyással járó izomleépülést.

Ellen Evans professzor kutatócsoportja azt vizsgálta, miért figyelhető meg az idősebb nőknél, hogy a fogyásuk során legalább annyi izomtömeget veszítenek, mint amennyi zsírt. Ez a veszteség nem csak fizikai erejüket csökkenti, de hat az egyensúlyukra, és akadályozhatja őket olyan mindennapi tevékenységekben is, mint a lépcsőzés, vagy épp a fotelból való felkelés.

A féléves időszak elején és végén is felmérték a résztvevők erejét, egyensúlyát és olyan gyakorlatokat végeztettek velük, mint 100 méteres gyaloglás, a fotelből való ötszöri felállás és egy könyv magasba emelgetése. Kontrollként a kutatás elején és végén MRI vizsgálatokkal ellenőrizték a nők jobb combjában mérhető izom- és zsírmennyiséget.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fogyás során bevitt nagyobb mennyiségű fehérje képes ellensúlyozni az izomtömeg fogyását, illetve fenntart egy bizonyos izomtömeget, amíg a zsír csökken. Azok a nők, akik több fehérjét fogyasztottak, 3,9%-kal több súlyt vesztettek, és 5,8%-kal több tiszta izmot mértek rajtuk, mint azokon, akik szénhidrátot fogyasztottak.

Mivel a nőknek kevesebb súlyt kellett magukon cipelniük, többet és könnyebben tudtak mozogni, így még jobb fizikai kondícióba kerültek. Kellő fehérjebevitel melletti rendszeres testmozgással tehát, az izom-zsír arány még idősebb korban is megváltoztatható, ami fokozza a vitalitást, a mobilitást és önellátás képességét, s ezzel a függetlenséget.

dr. Demjén László
nőgyógyász, menopauza-szakértő
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!