Ehhez képest a természet sokkal szélesebb, gazdagabb „menüvel” szolgálja szervezetünket. Példaként a Homoktövis húsolajban a karotinoidok 40-féle komponense található meg, közülük néhány ismertebb: béta-karotin, likopin, lutein, zea-xantin, flavo-xantin stb.
Ugyanígy az izolált vegyületként felhasznált nyomelemek helyett például a Homoktövis lésürítményben és a belőle készülő tablettában a makro- és mikroelemek természet által összeállított aránya és mennyisége szerepel.
A nemesített (orosz, kínai, most már kanadai) homoktövis fajták hatóanyagtartalma akár 100-szorosa is lehet a vadon termő, vagy gyengén nemesített (német, mongol, román) fajtákénak. A nemesítés során megszűnt a növény tüskéssége, C-vitamin tartalma 100 mg%-ról 2700 mg%-ra, karotinoid tartalma 40-szeresére, az antioxidáns színanyagok mennyisége 100-szorosra nőtt. A nemesített fajtákat feldolgozva, még tovább töményítve egészen fantasztikus természetes vitamin és más bioaktív anyag forrást nyerhetünk.
Immunerősítés céljából fontos, hogy a nemesített homoktövisből készített, természetesen koncentrált étrend-kiegészítőkből egyidejűleg kétfélét fogyasszunk:
A fenti kétféle készítményt érdemes ősztől-tavaszig folyamatosan fogyasztva erősíteni immunrendszerünket. Gyermekek 4 éves kortól 1/3–1/2 adagban kaphatják.
c. prof. Dr.Dörnyei József
MTA ÉKB-tag, a kémiai tud. kandidátusa