Keresés
Close this search box.

Lizinhiány

//

Az élő rendszer a fehérjék nyelvét beszéli, hiszen ezek a fehérjék építik fel és működtetik. Ennek feltétele az aminosavak megfelelő összetételű és mennyiségű jelenléte – de mi történik, ha egyikükből hiány van?

Lizinhiány

A fehérjék az élőlényekben található óriásmolekulák, melyek a szervezet vázát adják, és a benne zajló folyamatok szabályozásában is részt vesznek. A sejtekben található DNS kódolja, hogy milyen fehérjék keletkezzenek a sejtben. Az emberi szervezet fehérjéit 20 aminosavból rakja össze, ezek kapcsolódási sorrendje, a molekula mérete és szerkezete teszi lehetővé, hogy az adott fehérje elláthassa feladatát. Amennyiben egy esszenciális aminosavból nem kapunk eleget, hiánybetegség alakul ki.

A lizin hiánya például, csökkent fehérjeszintézist, csökkent növekedést, a mikroelemek korlátozott felvehetőségét és vírusfertőzésekre való fogékonyságot eredményez.

A vegetáriánus étrend a kizárólagosan növényi fehérjék bevitele miatt tipikusan lizinhiányos. Az ovo-lakto vegetáriánusok, akik tojást és tejtermékeket is fogyasztanak, kevésbé veszélyeztetettek.

Gyakori megfázásos, vírusos megbetegedések és herpesz fertőzés esetén ajánlott a lizin-bevitel növelése.

Dr. Prokisch József
egyetemi docens, Debreceni Egyetem

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!