Keresés
Close this search box.

Maharishi Ájurvéda az egészség szolgálatában ősszel és télen is

//

Az ájurvéda 3 alapvető természeti elvet – a Váta, Pitta, Kapha dósát – különböztet meg. A testi-lelki-szellemi egészség feltétele, hogy a dósákat egyensúlyban tartsuk. Kérdés, hogy milyen módon?

Maharishi Ájurvéda

az egészség szolgálatában ősszel és télen is

Az egyedi testtípust a dósák egyénre jellemző harmonikus aránya határozza meg, melyet a www.maharishiajurveda.hu oldalon található Maharishi Ájurvéda testtípus-teszt alapján megállapíthatunk.

A dósák folyamatos kölcsönhatásban vannak a természeti erőkkel, (pl. időjárás, évszak, napszak, rutin étkezések stb.). A helytelen életmód kibillentheti egyensúlyi állapotukból a dósákat, különösen azokat, melyek az egyedi testtípus alapján uralkodnak a szervezetben.

A hideg őszi-téli időszak a Váta dósa ideje. Ilyenkor sokan szenvednek tipikus őszi, téli panaszoktól, amit – az ájurvéda szerint – a Váta dósa növekedése okoz, ezért kell e dósát újra egyensúlyba hoznunk.

Törekedjünk a pihenés és munkavégzés egészséges egyensúlyára, aludjunk eleget, rendszeres napirend mellett, azonos időben étkezzünk, részesítsük előnyben a meleg, energiát adó, tápanyagban gazdag ételeket Erősítsük szervezetünket a megfelelő táplálék kiegészítőkkel.

A védikus írások szerint, a tudat alapvetően meghatározza a test ájurvédikus állapotát.

Maharishi Mahesh Yogi Transzcendentális Meditációja egy olyan ősi védikus tudati technika, melynek gyakorlásával az elme rendkívül mély nyugalmi állapotba kerül, feloldódik a felhalmozódott szellemi és fizikai stressz, a dósák egyensúlya helyreáll, ezért érdemes minden évszakban rendszeresen gyakorolni.

Több ezer éves ájurvédikus recept alapján, a hideg megfázós időszakra készült a Torokpasztilla gyógy- és fűszernövény tartalmú étrend kiegészítő. Jótékony hatását különösen értékelni fogjuk, ha sokat beszélünk, vagy ha kiszáradt a torkunk. A tablettában lévő gyógynövények, a gyömbér, hosszú bors, borsmenta tisztítják a légutakat. Az édesgyökér, szerecsendió, kardamom, szegfűszeg, kámfor és fekete bors hosszan tartó, kellemes üde ízt, valamint tiszta, erős hangot biztosítanak.

Dr. Tarsoly Julianna
gyermekgyógyász, háziorvos, természetgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!