Megfázás, arc- és homloküreg-gyulladás népi gyógymódjai

//

Bizonyára ritkán gondolunk fejünkre úgy, mint a hangképzésben és hallásban fontos szerepet játszó rezonátorra. E feladatot a fejben lévő üregek – arc-, homloküreg és orr-melléküregek – töltik be, melyek létezése csak megfázás, nátha során jelentkező fájdalom esetén tudatosul.

Megfázás, arc- és homloküreg-gyulladás népi gyógymódjai

Felső légúti megbetegedések esetén ezen üregek általában „érintetté” vállnak. Mindez a kisfokú, gyorsan múló irritatív állapottól az évtizedekig elhúzódó krónikus gyulladásig terjedhet. Az így kialakult gócnak az a veszélye, hogy immun-gyönge helyzetben ráhúzódhat a vesékre, ízületekre, szívbelhártyára, szívizomra, szívburokra, de fenntarthat az egész szervezetre kiterjedő általános lázas állapotot is, ami hol fellobban, hol nyugalmi helyzetben van.

E krónikus gyulladásos üregek általában valamely bakteriális fertőzés fészkei, de a nem célzott antibiotikus kezelés, vagy egyéb okok miatt kialakulhat a gombás fertőzéses állapot is.

A tünetek közül leggyakoribb az erős, hasogató fejfájás, eldugult orrjárat, nehezített légvétel, az orrból ürülő előbb híg, később sűrű, sárgás, zöldes gennyes váladék, mely jó esetben kifújható. Amennyiben nem ürül, hanem pang, egyre jobban feszíti az üregeket, ezáltal a fájdalom és az egyéb tünetek fokozódnak.

Elsődleges teendő a szakorvosi ellátás, ha indokolt, nem tiltakozhatunk a célzott antibiotikus, vagy szulfonamidos kezelés ellen sem, esetenként szükséges lehet az üregek felszúrása és kiöblítése, sőt műtéti feltárása is.

Természetgyógyászati módszerekkel a következőképpen segíthetünk:

Ismert népi módszer a következő:

Két kisebb vöröshagymát a sütőben héjastól melegítünk. Kisebb edényben 5 evőkanál darált lenmagot kevés vízben néhány percig főzünk. Közben 5 liter vízben 5 evőkanál lenmagot 5 percig főzünk, majd lavórba öntjük, s az asztal alá tesszük hűlni. Az asztalra is egy forró vizes tálat készítünk, s letakarjuk. Kivesszük a hagymákat a sütőből és kendőbe téve, nyuszifül kötéssel a fülünkre kötjük. A megfőtt darált lenmagot két kis kendőbe rendezzük, egyiket a homlokunkra simítjuk, és megkötjük, másikat parittyakötésben a két arccsontra (arcüregre) helyezve kötjük meg hátul. Lábunkat az asztal alatti, épp kibírhatóra hűlt vízbe áztatjuk. Az asztalon lévő forró vízbe fokhagymát reszelünk, hozzáadunk 1-2 csepp kakukkfű- és kapormag-olajat, majd fejünket letakarva, csukott szemmel inhaláljuk a gőzét. Így ülünk 20 percig: homlokunkon, arcunkon kötés, füleinken hagyma, letakart fejjel inhalálunk, lábunk forró vízben ázik. A hatás tovább fokozható, ha találunk egy segítőt, aki nagylábujjunkon a homlok és orr zónáját a kiürülés irányába masszírozza. Ezután kissé előrehajolva, váltva a két orrból gyenge fújással megpróbáljuk a váladékot teljesen kiüríteni, ha nem sikerül, másnap ismételjük a kúrát.

Általában 1-2 kezelés már sikerrel jár, de legyünk türelemmel, ha többre van szükség. A kúrát csak aktív, náthás időszakban végezzük, mert a váladék csak ilyenkor ürül, nyugalmi időben be van száradva.

Béky László
természetgyógyász
www.beky-termeszetgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!