Keresés
Close this search box.

Természetes májvédelem

//

A máj méregtelenítő működése nélkülözhetetlen egészségünk megőrzéséhez. Tekintsük át, mi mindennel kell megküzdenie májunknak a hétköznapok során, és hogyan segíthetjük munkáját!

Környezetünkben manapság a leggyakoribb májkárosító anyagok a következők: alkohol, oldószer- és festékmaradványok, kipufogó gázok, légszennyező ipari gázok, gyomirtó szerek, a táplálékkal elfogyasztott növényvédő szerek, bizonyos tartósítószerek, ételfestékek, adalékanyagok, mesterséges érésgyorsító anyagok. A máj ki van téve különböző betegségek (pl. vírusfertőzés, elhízás, cukorbetegség, az epehólyag és az epe-utak megbetegedései) károsító hatásának is. Gyógyszerek (pl. egyes antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták) is károsíthatják a májat.

Májvédő szilimarin készítmények és a szabadgyök-fogó E-vitamin alkalmazásával enyhíthető a májkárosító anyagok hatása, és megelőzhető a súlyosabb betegség kialakulása.

A szilimarin, a máriatövis (Silybum marianum) hatóanyaga, széles körben alkalmazott összetevője a különböző májgyógyszereknek. A máriatövis egyike a legrégebben ismert gyógynövényeinknek, a népi gyógyászatban évszázadok óta használják a májbetegségek gyógyítására.

A szilimarin stabilizálja és erősíti a májsejtek membránját, ezáltal akadályozza a károsító anyagok bejutását a májsejtekbe. Hatékony antioxidáns, mivel semlegesíti a májsejt-károsító szabadgyököket, melyek a méreganyagok (pl. alkohol) lebomlásakor keletkeznek. Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak. A szilimarin fokozza a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek újraképződését, ezáltal gyorsítja a károsodott májszövetek regenerálódását.

Szakértők szerint számos betegség (pl. a reumatoid artritisz, egyes ekcémák, a migrénes fejfájás vagy a menstruációs fájdalmak) hátterében a felhalmozódott méreganyagok okozta májfunkció csökkenés áll.

A máriatövisből készült szerek megoldást kínálhatnak – többek között – ezekre a problémákra is.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!