Keresés
Close this search box.

Wellness és ünnep

//

Rohanó, egyre nehezebben kezelhető, elviselhető világunkban folyamatosan küzdünk a stresszel, és főleg az idővel. Közben szinte teljesen elfelejtünk élni, örülni, kikapcsolódni, boldognak lenni. Közeleg az ünnep! Ne csak az ajándékokat és a bevásárló-listát tervezzük, hanem azt is, hogy fogunk az ünnepek során akár családi körben, akár egyedül pihenni, kikapcsolódni, regenerálódni!

Rohannak a napok, évek, s közben sokat hallunk betegségekről, melyekről azt gondoljuk, velünk soha nem történhet meg, pedig szervezetünk csak a vele való törődést hálálja meg, az elhanyagolást megbünteti.

Gyakori, hogy az emberek még a pihenésre szánt napokra is magukkal viszik a munkát, s ezzel a mindennapok feszültségeit – így a tényleges regenerációra fordított idő egyre kevesebb, azt szeretnék „gyors és intenzív wellnessel” tölteni.

Úgy tűnik, nem ez a wellness tényleges céljának ideális megközelítése, hiszen a wellness alapvetően az egészség megőrzését, a rehabilitációt és egyfajta szellemi-testi megújulást céloz meg. A wellnessben fontos szerepet tölt be a víz, a SPA – a latin „sanus per aquam”, azaz egészség a víz által. Az utóbbi években, hazánkban is egyre népszerűbb új trend, a medical wellness, mely orvosilag ellenőrzött kúrákat jelent, ahol a megelőzésnek nagyobb szerep jut, mint a hagyományos gyógyászatban.

Újabb keletű kifejezés a selfness, melynek lényege maga az ember, aki mások kiszolgálásán, a családi és munkahelyi „csapatmunkán” túl, időt szentel személyes igényeinek kielégítésére is. A selfness több mint a wellness és a fitnesz házassága, több mint az egészséges táplálkozás és a káros szenvedélyek elkerülése – magában hordozza a testi-lelki harmóniát, az önmagadra találást. Abban különbözik a wellnesstől, hogy annak „sablonos” előírásait mindenki önmagára szabhatja, hiszen nem vagyunk egyformák.

Az ünnepek alatt a családi ebédek, vacsorák, vendégségek, reggeltől estig tartó „trakta”, egymásba érő étkezések mellett, szánjunk időt pihenésre, kikapcsolódásra is! Ez most kivételesen ne a tévé előtt töltött hosszú órákat jelentse, amikor nem magunkkal foglalkozunk, hanem idegen emberek, tőlünk idegen történeteibe vonódunk be.

Adjunk magunknak is időt! Lehet az séta, természetjárás, egy kellemes, szépen előkészített, gyertyafényes, illatos, ünnephez méltó fürdő, vagy egy finom készítményekkel végzett masszázs, esetleg házilag, otthoni nyersanyagokból összeállított vitaminos, gyümölcsös arcpakolás. Közben sor kerülhet belső világunk ápolására is elcsendesedéssel, relaxációval, meditációval, jógával, vagy más lassú, megnyugtató testmozgással. Csodás hangulatot varázsolhatunk ehhez egy csésze kellemes teával, illóolajok párologtatásával, halk zenével.

Meglephetjük önmagunkat, vagy szeretteinket akár ajándékként is egy-egy „nem asztal mellett ülős és evős” programmal, mely lehet például egy közös termál- vagy gyógyfürdőzés, pezsgő-, gőz-, vagy aromafürdő, ayurvédikus és egyéb különleges masszázskezelés, hang- és fényterápia, jóga óra, vagy akár egy speciális arc- és testszépítő kezelés.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!