A tavasz első hírnöke
a medvehagyma!
Ahogy nálunk a kertben a vöröshagyma, úgy a medve „kertjében”, az erdőben és ligetekben március végén, április elején – nagyjából a gyöngyvirággal egy időben – jelenik meg ez az egészségünk számára fontos gyógynövény. Bár nagyon hasonló a két növény, ujjunk között elmorzsolva leveleit, a medvehagymának fokhagymára jellemző illata van. Ezt a jellegzetes csípős illatot a benne található kénes vegyülettől az allicintől kapja.
Az allicin egyike a legtermészetesebb vírus- és gombaölő vegyületeknek. Emellett a medvehagymában található béta-szitoszterin – mint természetes koleszterin-semlegesítő – hozzájárulhat, hogy a koleszterin ne szívódjon fel a belekben.
Klorofill tartalmának köszönhetően, kiváló kiegészítője lehet a méregtelenítő kúrának. Ez a hagymaféle gazdag vitaminokban, ásványi anyagok közül pedig nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot és vasat.
Komplex összetevőinek hála, a medvehagyma bizonyult az egyik leghatékonyabb természetes vértisztítónak, ugyanakkor gátolhatja a vérrögképződést is. Az érfalak tisztításával hozzájárulhat a memória javításához és a vérnyomás csökkentéséhez. Rendszeres fogyasztása javasolható keringési- és koleszterinproblémák esetén.
Jó szolgálatot tehet étvágytalanság esetén is, mert növelheti az éhségérzetet, ugyanakkor hatékonyabbá teheti a tápanyagok felszívódását. Tisztíthatja a vesét és a húgyhólyagot, hozzájárulhat az egész húgyúti rendszer egészségéhez. Kimoshatja a vese- és hólyaghomokot, illetve az apróbb köveket.
Nemcsak belsőleg alkalmazhatjuk a medvehagymát. A bőr gombás megbetegedései esetén, tinktúrájával ecsetelhetjük a felületet. Azonban a bőrproblémák kiindulópontja legtöbbször a belekben keresendő, méregtelenítő hatásának köszönhetően, szépen kitisztulhat a bőrünk, megszűnhetnek a pattanások, eltűnhet a korpás bőr.
De miért a medvehagyma és miért nem a fokhagyma? A termesztett fokhagymában már kisebb mértékben találjuk meg a tápanyagokat, sőt ha medvehagymát fogyasztunk a kellemetlen, csípős illatoktól sem kell tartanunk, hiszen ez nem olyan erős, mint a fokhagyma.
Növekvő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy napról napra szaporodnak a medvehagymás receptek a gasztronómia területén, de már medvehagyma-gyűjtő túrák is szerveződnek.
Áldásos hatásait leginkább frissen fejti ki, azonban nem tudjuk egész évben frissen beszerezni.
Ezért érdemes keresni olyan készítményeket, melyek ezt a növényt a legtermészetesebb formában tartalmazzák, hozzáadott tartósító- és adalékanyagoktól mentesen.
Kiváló választás lehet egy alkoholos-vizes oldat, mely koncentrált formában tartalmazza a medvehagyma hatóanyagait, ezzel hozzájárulva szervezetünk egészségéhez. (x)
Látogasson el honlapunkra: www.balintcseppek.hu, ahol több száz gyógynövényről olvashat leírásokat, valamint megtalálja teljes termékválasztékunkat! 100%-os hidegen sajtolt olajok, olajos kivonatok, tinktúrák, melyek mind tartósítószer-, adalék- és színezőanyag mentesen készülnek.
Keresse termékeinket gyógynövény- és bioboltokban, patikákban, vagy rendelje meg webáruházunkban!