Keresés
Close this search box.

Fogszabályozás felnőtt korban

//

Manapság már korántsem csak a tinédzserek villantják fel fogszabályzóikat, hanem egyre több felnőtt vállalja fel az átmeneti kellemetlenséget. Kevesen tudják, hogy ezzel a módszerrel nem csak esztétikailag, de egészségileg is sokat tehetünk magunkért, fogainkért.

Fogszabályozás felnőtt korban

Gyermekkorban a puha, növekvő állcsontokra és fogakra rossz hatással lehet például az ujjszopás, az úgynevezett „nyelvlökés”, amelyek pókharapást eredményezhetnek. A fogváltás időszakában az is előfordulhat, hogy a szakember észreveszi, hogy egy későbbi szemfognak nem lenne helye. Ezekben az esetekben mind speciális megoldások jöhetnek szóba, amelyekről csakis egy fogorvosi konzultáció során születhet döntés. Amikor már megkeményedtek a csontok és kijöttek a maradó fogak, felkerülhetnek az állandó viseletre tervezett fogszabályzók. Olyan is előfordul, hogy a gyermekkorban végzett fogszabályzást felnőttként meg kell ismételni, ugyanis a fogak valamilyen oknál fogva visszarendeződtek az eredeti, rossz helyükre.

Más olyan problémák is felmerülhetnek, amelyek még felnőttkorban is eredményesen kezelhetők. Ilyen például, amikor rések vannak a fogak között, illetve, ha bizonyos fogak a kelleténél előrébb, hátrébb vagy ferdén állnak.

A fogszabályozás megelőzheti az olyan rendellenességeket, mint a mély- és a keresztharapás okozta gyakori állkapocs-ízületi problémák, amelyek a mindennapokat is jelentősen megnehezíthetik. A felnőttkori szabályozás előkészítheti akár a fogpótlásokat is, és optimális feltételeket teremthet a későbbi fogpótlások kivitelezéséhez.

Előkészítés

Aki szabályoztatni szeretné a fogait, minden esetben egy teljeskörű fogászati felmérésen kell részt vennie. Csak akkor lehet belevágni a szabályozásba, ha a fogak és a száj teljesen rendben van, vagyis egészséges a fogíny, be vannak tömve a lyukas fogak, és a szakember eltávolította a fogköveket.

Szájhigiéné

Mivel a fogszabályozás mellett az öntisztuló folyamat korlátozottabb, a rögzített fogszabályzó-készülék viselésekor könnyebben maradhat ételmaradék a szájban, így fokozottabban kell figyelni a szájhigiéniára.

Ajánlott minden étkezés után fogat mosni, kissé megváltozott technikával és feltétlenül szükséges olyan eszközöket is használni, mint az egészen kicsi, üvegmosóhoz hasonlatos speciális fogkefe, fogköztisztító, fogselyem, szájzuhany és szájvíz. Ezek helyes használatát szükség esetén a kezelőorvos megtanítja és ellenőrzi.

Hosszútávú megoldás

Bár tény, hogy a még fejlődésben lévő szervezetnél a szövetek és a csontok gyorsabban képesek reagálni, a felnőttkori fogszabályozás is remek eredményeket hozhat, mind esztétikailag, mind a fogak egészségét illetően. Aki rászánja magát a kezelésre, évekkel kell számolnia, amíg megmutatkozik a várt eredmény. A rögzített szabályzónak legalább egy évig kell fent lennie, azután jöhet az éjszakai kivehető változat, amelynek hordási ideje szintén egy-másfél év. Feltétlenül be kell tartani a viselési szabályokat, hiszen ha elhanyagoljuk, könnyen visszacsúszhatnak a nagy nehezen helyükre igazított fogaink.

Az áldozat azonban megéri, a rendezett, harmonikus és egészséges mosoly magáért beszél.

dr. Ameri Sahar
fogszakorvos, esztétikai fogászati specialista
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!