Keresés
Close this search box.

Ízületvédelem a hidegben

//

Télen a fényhiány és a hideg miatt nehezebben tűrjük a feszültséget. A gyakori stressz által a szervezetben előidézett alacsony fokú gyulladás a téli hideggel párosulva támadást indít ízületeink ellen is.

Ízületvédelem a hidegben

“A kopással, meszesedéssel járó mozgásszervi panaszok, ízületi bántalmak hideg hatására fokozódnak, ugyanakkor a krónikus ízületi gyulladással küzdők fájdalmai csökkenhetnek.

Aki kopásos, meszesedéssel járó gerincbántalmakkal, ízületi problémákkal küzd, kerülje a hosszas kint tartózkodást a hidegben. A hideg ugyanis növeli az izmok görcskészségét, amely fokozza a fájdalom intenzitását.. Bár nagy mintaszámú klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, megfigyeléseinkből tudjuk, hogy a hideg mellett a frontok, a légnyomás változása is kihat a különféle kopásokkal küzdők állapotára.

A hideg hatására erősödhetnek a kézfej és az ujjak zsibbadásával, valamint a nyakizom merevségével járó fájdalmak, panaszok. Megkínozza a hideg az ínhüvelygyulladással küzdőket is.

Ilyen esetekben nem az a megoldás, hogy ki sem mozdulnak, hiszen friss levegőre mindenkinek szüksége van. Figyeljenek azonban arra, hogy a kinti öltözék ne legyen szoros: ne szorítson a cipő vagy a zokni, mert ezzel még inkább elszorítják a hidegben egyébként is összeszűkült ereket.

A hidegben tartózkodás után azonban jólesik egy meleg fürdő (de nem azonnal), amely lazítja az izmokat, vagy az olyan krémek, pakolások, melyek hőt termelnek az adott testrészen. Ugyancsak jó hatású az iszappakolás, amely szintén melegen tartja a fájó ízületet, gerincszakaszt.

A krónikus ízületi gyulladással – köszvénnyel, rheumatoid arthritisszel – küzdők rohamait viszont enyhítheti a hideg. Az ilyen betegségekben szenvedőknek a nagyon meleg fürdőket – a kopásos betegekkel ellentétben – ajánlott kerülniük. Számukra az enyhülést a pihenés és különféle jeges, hideg borogatások jelenthetik.

Az ízületi gyulladások táplálkozással is mérsékelhetők. „Gyógyszerekhez mérhető gyulladáscsökkentő hatásuk ugyan nincs, de tény, hogy az A-, a C- és az E-vitamin is mérsékli a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat” – vélekedik Dr. Szekeres László, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke.

origo.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!