LactoMicroSel, a szelén új formája
Enshi egy kisváros Kínában 1400 km-re Shanghaitól, ami arról híres, hogy a statisztikák szerint itt a legalacsonyabb a daganatos betegek aránya egész Kínában. Az itt előállított élelmiszereket országszerte az egészség védjegyeként árulják. E jelenség oka egy barlang, ahol a világon egyedülálló szelénfeldúsulás található a kőzetben. Már a barlang bejáratánál megcsapja orrunkat a „fokhagymaszag”, ami a hidrogén-szelenid csalhatatlan jele.
A szelén antioxidáns hatású mikroelem. Ha az élelmiszerekben kevés a szelén, megnő a daganatos és a szívbetegségek kockázata. Emellett az alacsony szelénbevitel pajzsmirigy alulműködést, fáradtságot, elhízást és terméketlenséget is eredményezhet.
Az ásványi szelént azonban könnyű túladagolni, ezért nem lehet úgy élelmiszert forgalomba hozni, hogy tudjuk: a tízszeres mennyiség elfogyasztása akár mérgezést is okozhat. Ezt a problémát sikerült megoldanunk a Debreceni Egyetemen. Kimutattuk, hogy a probiotikus joghurt baktériumok úgy alakítják át, ártalmatlanítják az ásványi szelént, hogy azt 100–500 nm méretű vörös elemi szelén gömböcskék formájában a sejtjeikben tárolják. Ez a szelénforma a Lacto-MicroSelR, ami nem adagolható túl, ugyanakkor jól felszívódik és hasznosul, így ideális módja az élelmiszerek és takarmányok szelénkiegészítésének. Kiderült, hogy a szelénnel dúsított tejből gyártott joghurt nem lehet mérgező számunkra akkor sem, ha a javasolt napi bevitel százszorosát, ezerszeresét fogyasztjuk folyamatosan minden nap, ugyanakkor a szelén jótékony hatásai már kis mennyiségnél is jelentkeznek. A probiotikus baktériumok maguk is egészségesek, de szelénnel dúsítva jelentősen csökkenthetik a daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségét.
A szelénnek ez a formája még a növényekre is hatással van: sokkal lassabban öregszenek, kétszer annyi ideig élnek. Egyre jobban feltárt folyamat, hogy a szelén a mérgező higanyt is megköti, az agyban hozzá kapcsolódik, így az nem tud káros hatást kifejteni. A szelénnel dúsított élelmiszerek vagy étrendkiegészítők rendszeres fogyasztása mérhető, jelentős közegészségügyi hatással lehet.
Dr. Prokisch József
egyetemi docens, Debreceni Egyetem