Keresés
Close this search box.

Még mindig a káposztaleves!

//

Fogyókúrás csodareceptek jönnek, majd idővel kimennek a divatból, minden notórius fogyókúrázó tanú erre. A káposztaleves-diéta viszont nem veszített népszerűségéből az idők folyamán, valamiért örökéletűnek tűnik…

Még mindig a káposztaleves!

A káposzta rendkívül magas rosttartalmú, „negatív kalóriás” élelmiszer, melynek megemésztéséhez sok energiát éget el a szervezet. Bár igen kalóriaszegény, vitaminokban és ásványi anyagokban viszont gazdag. Rostjai hozzájárulnak az egészséges bélfóra fenntartásához, az aktív bélmozgáshoz, az emésztés folyamatának gyorsításához.

A hozzávalókat összevágjuk, nagy fazékban vízzel felengedjük, sóval, borssal, curryvel ízesítjük. 10 percig hirtelen forraljuk, majd 20–30 percig lassú tűzön puhára főzzük. Ne fedjük le teljesen, hogy a puffasztó gázok távozhassanak belőle!

A hagyományos, 7 napos szigorú, kizárólagos káposztaleves-diéta mellett fontos tápanyagokat vonnánk meg szervezetünktől, ami hiányállapothoz vezethet. Az alaplevesből naponta korlátozás nélkül fogyaszthatunk, de mértékletesen egészítsünk ki minden nap egy fogást tejtermékekkel, gyümölcsökkel (kivéve banán), zöldségekkel (kivéve a száraz hüvelyesek: bab, borsó, lencse, illetve kukorica), alacsony zsírtartalmú öntetekkel, illetve egyes napokon sovány húsokkal is.

A diéta folyamán a kávé és az alkohol kerülendő, fontos viszont a napi legalább 2–2,5 liter folyadékbevitel szénsavmentes ásványvíz, cukormentes gyümölcs- vagy zöldséglé, illetve tea formájában. Ha következetesek vagyunk, a diéta 7 napja alatt szervezetünk megtisztul a salakanyagoktól, ami könnyed, jó közérzetet biztosít.

Várandós és szoptató kismamák, tinédzserek, valamint daganatos és emésztőszervi megbetegedésben szenvedők nem alkalmazhatják a kúrát! Megkezdése előtt mindenkinek érdemes kikérnie a háziorvos véleményét!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!