Keresés
Close this search box.

Merényletek immunrendszerünk ellen

//

A téli időszakban általában nagyobb figyelmet fordítunk immunrendszerünk erősítésére, ám gyakran épp mindennapi szokásainkkal ártunk a legtöbbet. Mit NE tegyünk, hogy a náthás, influenzás hónapokat könnyebben átvészeljük?

Merényletek immunrendszerünk ellen

Immunrendszerünk az esetleges fertőzések elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Megkülönbözteti a szervezetbe kerülő kórokozókat a szervezet saját anyagaitól, majd az idegen anyagokat eltávolítja, megsemmisíti. A betegségek leküzdéséhez tehát erős immunrendszerre van szükségünk. Mit tegyünk és mit ne tegyünk az egészséges immunitás védelmében?

Alkohol, étrend és túlsúly

Mit tehetünk? – Mértékletes alkoholfogyasztás mellett ügyeljünk az étrend összeállítására is. Kerüljük a telített zsírsavakat és a transz-zsírokat, részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket. A megfelelően összeállított étrend segíthet, hogy megszabaduljunk a ránk rakódott súlyfeleslegtől is. Kerüljük a drasztikus fogyókúrákat, melyek legyengítik az immunrendszert, a fogyás legyen lassú, fokozatos folyamat.

Stressz és alváshiány

Társas kapcsolatok, érzelmek elfojtása

Vitamin- és ásványianyag-hiány

Az immunrendszer megfelelő működéséhez fontos az A, C, B6, D és E vitaminok és a folsav pótlásáról gondoskodnunk. Az ásványi anyagok közül a fertőzések elleni védekezés hatékonyságát szelén, réz, cink és vas segítségével növelhetjük. Ha a szükséges mennyiséget étrendünk nem tartalmazza, azt javasolt – a kezelőorvossal történt egyeztetés után – külső forrásból, táplálékkiegészítők segítségével biztosítanunk.

Prof. Balázs Csaba
immunológus, endokrinológus főorvos
www.endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!