Keresés
Close this search box.

Tartsd a formád életmód-programmal!

//

Bikini-diéta, kéthetes szuperdiéta, 10 nap alatt 8 kiló… sokan pillanatok alatt szeretnének megszabadulni fölösleges kilóiktól, amikor egy jeles napon jól kell kinézni. Ezek a diéták, szuper-kúrák azonban nem csak gyors visszahízást eredményezhetnek, de az egészséget is veszélyeztetik. Keressünk tehát hosszú távú megoldást!

Vész-üzemmódban a szervezet

Testünk egy jól programozott szerkezet. Ha úgy érzi, éhezés miatt nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, lelassítja az anyagcserét, hogy a koplalásos időszak alatt minden energiát a létfontosságú szervek (szív, agy stb.) működésének fenntartására fordíthasson – vagyis vész-üzemmódba kapcsol.

A fogyás természetesen beindul, hiszen az elraktározott zsírt fogja a szervezet üzemanyagként elégetni. Azonban a zsír mellett az izomzatot is felhasználja, ami így még inkább lassítja az anyagcserét.

A csodadiétákkal tehát, amelyek napi 500-600-700-800 kalória fogyasztását engedélyezik rövid távon viszonylag gyorsan meg lehet szabadulni a felesleges kilóktól, hosszabb távon azonban, keményen megfizethetünk ezért. A koplalás hatására lelassul az anyagcsere, elkezdődik a zsírégetés, amit az izomzat lebontása követ. A kevesebb izom pedig kevesebb energiát használ fel.

A szervezet alkalmazkodik a csekély tápanyagbevitelhez: a további fogyáshoz – a lelassult anyagcsere miatt – még kevesebbet kellene ennünk.

A minimális táplálék- és energiabevitel miatt azonban már erőtlenné, fáradttá válunk, így kevesebbet mozgunk, ami még tovább lassítja az anyagcserét.

Ebben a fázisban sokan feladják és elkezdenek falni, de legalábbis többet enni, mint a koplalás során. Ekkor viszont a szervezet azonnali raktározásba kezd, ami az éhező üzemmód legnagyobb veszélye! Hiába próbáljuk ugyanis visszafogni magunkat, hirtelen visszaszedjük a korábban leadott kilókat, sőt a tapasztalatok alapján még többet, mint amennyivel belevágtunk a diétába!

Hosszú távú, súlyos következmények

Ha hosszú és komoly megszorításokkal járó diétát folytatunk, az energia-, fehérje-, vitamin- és ásványi-anyag hiányos táplálkozásnak sokféle súlyos következménye alakulhat ki, amely szinte minden szervet, életfunkciót érinthet. Jelentkezhet elhúzódó seb- és csonttörés-gyógyulás, csökkent immunvédekezés, zavart véralvadás és rendellenes anyagcserefolyamat.

A szív működésében is zavar támadhat, melynek eredményeként a szervekhez, szövetekhez, sejtekhez kevesebb oxigén kerül. A légzésfunkció is romlik, így a vér oxigéntartalma csökken. Mivel csökken a belek mozgékonysága is, ezért a táplálékok emésztése és feldolgozása sem zavartalan, puffadás, székrekedés alakulhat ki. A testi következmények mellett lelki és szellemi elváltozások is jelentkezhetnek, mint például csökkent memória, feledékenység, lehangoltság és depresszió.

Elérhető megoldás

Kizárólag egy megfelelően kialakított, nem szélsőséges táplálkozási rendszer és egy személyre szabott mozgásprogram hozhat egészséges, biztonságos és hosszú távú megoldást. Ráadásul az egyéni életmód-programoknak figyelembe kell venniük a meglévő betegségeket – legyenek azok bármilyen jellegűek – hiszen a megalapozatlan változtatások veszélyesek lehetnek többek között a magas vérnyomással élők, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri-, vagy mozgásszervi problémákkal küzdők számára is. Vagyis a tartós, egészséges fogyás alapja egy megreformált és megfelelően beállított, a hétköznapok során is követhető életmód.

dr. Keresztényi Zoltán
humánkineziológus
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!