Keresés
Close this search box.

Új étkezési stílus a kilók ellen

//

Új étkezési stílus terjed az USA-ban, amely keletről, a buddhista szerzetesektől ered, de már az egyetemek falai közé is beszivárgott, sőt a Google dolgozói is kipróbálták, mivel jelenleg ezt tekintik az elhízás elleni küzdelem utolsó mentsvárának.

Új étkezési stílus a kilók ellen

A módszer lényege a tudatosság: az ízek és az étel állagának minden érzékszervvel történő megtapasztalása, maximális élvezete csendben, relaxált lelkiállapotban. Aki így étkezik, nem fog többé öntudatlanul hatalmas adagokat magába tömni!

A módszer kipróbálása egyszerű: tegyünk egy villányi ételt a szánkba. Mindegy, milyen étel, de jó, ha olyasmi, amit kedvelünk. Ezután tegyük le a villát! Figyelmünket fordítsuk a szánkban lévő falatra: rágjuk meg alaposan, merüljünk bele az étel állagába, ízvilágába és összetevőinek harmóniájába.

Kapcsoljuk ki a tévét, távolodjunk el a számítógéptől, maradjunk csendben. Koncentráljunk csak az étel megtapasztalására, és élvezzük ki minden morzsáját. Legyen az étkezés meditáció, épp úgy, mint ahogy meditáció lehet a légzés, a séta, a tánc vagy egy vonatból az elsuhanó táj figyelése.

Ilyenkor a tudatalattiból kérdések törhetnek elő: szükségem van most erre az ételre? Nemcsak boldogtalanságból, unalomból vagy idegességből eszem?

A tudatos étkezés a keleti kultúrákban gyökeredzik: mind a jóga, mind a buddhista tanítások nagy hangsúlyt fektetnek az étel megtapasztalására. A tanítvány 3 szem mazsolát vagy 3 gerezd mandarint kap mesterétől. Feladata, hogy töltsön el 10–20 percet az étellel, tudjon meg róla mindent, ami az érzékszervek útján megtapasztalható: nézze, szagolja, tapintsa, elmélkedjen felette, és lassan, alaposan rágja meg.

A módszer nem tilt egyetlen ételt sem, csak azt kéri követőitől, hogy intenzívebben tapasztaljanak meg mindent, amit elfogyasztanak, így kritikusabbá, tudatosabbá válhatnak az étkezés terén.

Már számos táplálkozástudományi intézet foglalkozik az étkezés pszichés faktoraival, ajánlásaikban arra bíztatják a közétkeztetésben érintetteket, és a vállalatokat, hogy teremtsenek alkalmat az érdeklődőknek, hogy kipróbálhassák az új étkezési stílust.

A Google központjában szeptemberben vezették be a havi egy tudatos étkezést, és már első alkalommal több száz alkalmazott vállalkozott az egyórás csendes szeánszra. Azt tapasztalják, hogy az egy óra meditációs étkezés után a munka is jobban megy.

A tudatos étkezés bár nem tűnik bonyolultnak, mégis igazi kihívás, mivel megszoktuk, hogy – mint mindennel – az evéssel is gyorsan akarunk végezni. Ez viszont épp a lelassulásról szól, ami sokaknak nem megy könnyen. Rendszeres gyakorlással megtapasztalható, hogy hamarabb jóllakunk, kisebb mennyiségekkel is beérjük.

Akinek kevés az ideje, próbálja ki heti egy étkezésnél, vagy legyen naponta csak egyetlen apró dolog – egy desszert, három korty tea –, amelyet tudatosan és csendben fogyaszt el.

Gyerekes családban persze nehezen megvalósíthatató egy teljes étkezést csendben eltölteni, kezdetnek tehát néhány perc is elég.

Evés közben csak az ételre figyeljünk, ne telefonáljunk, tévézzünk és számítógépezzünk párhuzamosan. (Sokaknak már ez is nehézséget fog okozni.)

Rágjunk lassan! Ha valaki megszokta, hogy már 2-3 rágás után lenyeli az ételt, nem könnyű ezután hosszan, lassan rágni, de érdemes kipróbálni, hiszen új ízek tárulhatnak fel. Az ajánlások szerint 25–30-szor érdemes megrágni minden falatot.

Ha van rá lehetőségünk, veteményezzünk, főzzünk! Az, hogy az ember tudja, milyen alapanyagokból dolgozott, illetve mi kerül az asztalra, szintén erősíti az étkezéssel kapcsolatos tudatosságot.

origo.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!