Keresés
Close this search box.

Vírus vagy baktérium?

//

Bár a XX. század legnagyobb népegészségügyi fordulata a fertőzések visszaszorítása volt, még manapság is komoly harcot vívunk ellenük. A fertőzéseket vírus, baktérium, egysejtű, gomba, rovar és féreg is okozhatja. Egy egészséges immunrendszer a legtöbb vírussal pár nap alatt elbánik, de a baktériumok ellen például, jól jön a külső segítség. Csak győzzünk eligazodni a tünetek és gyógymódok útvesztőjében!

Vírus vagy baktérium?

Légutak

Emésztőrendszer

A hasmenés – főleg ha lázzal, hányással is párosul – megterhelheti a szervezetet, kiszáradás veszélyével fenyegethet. Ez esetben infúziókúrára is szükség lehet, bár ez is csak tüneti kezelés, a végső megoldást a fehérvérsejtjeinknek köszönhetjük.

Bőr

A bőrfertőzések változatos tüneteinek felsorolása meghaladná terjedelmi korlátainkat, így csak azokra térünk ki, amiket magunk is kezelhetünk, minden más esetben forduljunk orvoshoz.

Nemi szervek

A hölgyek híg, viszketést okozó váladéka az egyetlen nemi gyulladás, amit magunk is kezelhetünk, gombaellenes készítménnyel, valamint a hüvelyflórát helyreállító oldattal vagy kúppal. Minden más eltérést orvosnak kell látnia. Szexuális partnereket még az egyik fél tünetmentessége esetén is egyszerre, ugyanazzal a készítménnyel kell kezelni. Bonyolult szerelmi viszonyok esetén a kezelés megtervezése ennél komplikáltabb.

Kórokozókkal vagyunk körülvéve, és csak immunrendszerünk fantasztikus teljesítményének köszönhetjük, hogy nem betegszünk meg valamennyitől. Ezért sem árt tudni, hogy a fehérvérsejtek működése összefügg a szervezet más funkcióival is. A mellékvesében termelődő glükokortikoid hormonok például gátolják a fehérvérsejtek működését. Ezek a szteroidok a stresszreakcióval függnek össze, tehát nagy fizikai vagy érzelmi megterhelés esetén biztosan romlik az immunválasz, ám valószínűleg a sima mindennapi stressz is hátrányosan befolyásolja azt. Édemes tehát figyelmet fordítanunk immunrendszerünk erősítésére.

Az anti-aging szemlélet fontos gondolata, hogy egészségünk alakulását illetően ne csak kívülről várjuk a segítséget. Hétköznapjaink egészségtudatos megtervezése legalább annyit nyom a latban, mint a nagy hűhóval megkezdett, aztán gyorsan elfelejtett kampányszerű diéta vagy edzés.

Dr. Eörsi Dániel
orvos-szaktanácsadó
korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!