Keresés
Close this search box.

A cukorbetegség megelőzhető és gyógyítható!

//

Az utóbbi évek gyakorlata fantasztikus lehetőséget nyitott meg a cukorbetegség kezelésében Magyarországon! A gyógyítás során szerzett széles és sokrétű tapasztalatom alapján állíthatom, hogy a diabétesz esetében vége a krónikus betegség mindenható mítoszának!

Elmondhatjuk, hogy a 2. típusú cukorbetegség (2TDM) eseteiben szinte majdnem mindig meg tudjuk gyógyítani betegeinket az evolúciós orvostudomány módszereivel, a paleolit táplálkozással.

1. típusú cukorbetegség (1TDM) esetén a sikert a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége és a kialakult inzulin rezisztencia mértéke dönti el! Amikor mégis szükség van inzulinra, akkor is teljesen normális életvitelt biztosít a paleolit táplálkozás a diabetológia jelenleg használt metódusaival szemben.

Milyen fontos szempontjai vannak a gyógyulásnak, ha cukorbetegségben szenvedünk? Először is tisztáznunk kell hasnyálmirigyünk inzulintermelő képességét. Ezt egy viszonylag egyszerű, ún. C-peptid vizsgálattal megismerhetjük. Ennek alapján tűzhetjük ki célul a gyógyszerek és inzulin teljes elhagyását, vagy jövőbeni lehetőségként a részleges inzulinhasználatot. Mindezek mellett, elméletileg nincs más teendő, mint a paleolit táplálkozás elkezdése. A gyakorlatban ezt minden esetben egyeztetni kell a szakorvossal, aki tanácsaival a kellő mederben tartja a gyógyulás folyamatát. Kontrollálni kell a gyógyszerek csökkentését, és – főleg 1TDM eseteiben – a helyes inzulin használatot! Szintén figyelembe kell venni, hogy milyen egyéb gyógyszereket szedünk, szükséges-e azok szedése, vagy módosítása.

A paleolit táplálkozást alapvetően két okból érdemes elkezdeni. Akkor, ha civilizációs betegségben szenvedünk, vagy akkor, ha egészségesek vagyunk, és szeretnénk azok maradni. Minden cukorbetegnek érdemes elkezdenie tehát, függetlenül attól, hogy teljes vagy részleges gyógyulás várható!

Cukorbetegség esetén a szervezet gyulladásos faktorszintjei emelkedetté válnak. A vizsgálatok alapján biztosra vehető, hogy a szövődményekért inkább tehetőek felelőssé ezek a gyulladásos folyamatok, mint a magas vércukorszint önmagában. Emiatt a diabetológia jelenleg érvényes elve, miszerint mindegy mit eszünk, csak a vércukor szintünk legyen rendben, nem tud megelőzni semmilyen szövődményt. A paleolit táplálkozás megszünteti a szervezetszintű gyulladást, így jelentősen csökken a szövődmények lehetősége.

Élettani szempontból naponta maximum 45-50 gramm szénhidrátra van szükségünk, melyet szervezetünk az elfogyasztott fehérjékből is elő tud állítani – így nem feltétlenül szükséges szénhidrátot ennünk. Azonban a kívülről, mesterségesen adagolt inzulin miatt szükséges a szénhidrátbevitel. Paleolit táplálkozással visszaállíthatjuk szervezetünk szokványos működését, vagyis hogy az ételhez adjunk inzulint és ne az inzulinhoz együnk!

2TDM esetében némileg egyszerűbb a helyzetünk, mert hasnyálmirigyünk általában képes ellátni szervezetünket megfelelő mennyiségű inzulinnal, csak aránytalanul sok, óriási mennyiségű szénhidrátot fogyasztunk, más esetekben pedig önmagában a túlsúly alakítja ki az inzulin rezisztenciát. Paleolit táplálkozás mellett általában elhagyhatók a gyógyszerek és az inzulin, s a cukorbetegség meggyógyul.

Gyerekek esetében általában 1TDM-ról beszélhetünk, bár egyre gyakoribb a 2TDM is. Gyerekeknél teljes mértékben használható a paleolit étrend – természetesen a megfelelő inzulinadagolással. A gyermek napi ritmusa visszaáll a normális kerékvágásba: nem kell 6-8 alkalommal ennie, nem kell számolgatni a szénhidrát mennyiséget, és főleg nem kell félni a hypoglikémiától sem.

A paleolit terápia alkalmas a cukorbetegség megelőzésére is. Az utóbbi időben több adat merült fel a kötelező, és nem kötelező gyermekkori védőoltások, illetve az 1. típusú diabétesz összefüggéseit illetően. A halmozódó esetekből következtethetünk, de bizonyíték egyelőre nem áll rendelkezésünkre.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!