Keresés
Close this search box.

Csillapítsa a fájdalmát mentálisan!

//

Szinte minden felnőtt ember találkozott már hát-, derék-, térd- vagy vállfájdalmakkal, amelyek gyakran krónikussá válnak. A fájdalomcsillapítók szedése azonban, egyrészt csak tüneti kezelés, másrészt hatásuk nem tart örökké, így érdemes kipróbálnunk a mentális fájdalomcsillapítás módszerét.

Test és elme kapcsolata – A tudósok már régóta tisztában vannak vele, hogy a fájdalom nem csupán egy érzés, sokkal inkább egy agyi feldolgozási folyamat, melyet számos körülmény befolyásol. Szerepe van ebben a folyamatban a szülői mintáknak, az adott érzelmi állapotnak, a minket érő stresszeknek és igen erősen a motivációinknak. Különösen igaz ez a krónikus fájdalmakra, hiszen az akut érzések a kiváltó ok megszűnése után általában elmúlnak.

A hosszan tartó fájdalmak – különösen az ortopédiai jellegűek – nem csak a megváltozott életkörülmények miatt érintenek egyre több embert, hanem a test és az elme diszharmóniája miatt is. Épp ezért egyre jelentősebb kutatások folynak a mentális fájdalomcsillapítás terén, bár a módszerek közül néhány már több ezer éve ismert – ilyen a hipnózis, a meditáció vagy a tajcsi.

Tudatos fájdalomkezelés – A krónikus fájdalmat megélőknek fontos tudniuk, hogy a fájdalom szubjektív, és erősen függ magától a személytől. Ha elsajátítunk valamilyen megküzdési technikát, ezzel csökken a kiszolgáltatottságunk a fájdalommal szemben, így magát az érzést is enyhébbnek értékeljük.

Első lépés minden esetben az ortopéd orvosi vizit, ahol pontosan megállapítják, hogy mi okozza a fájdalmat.

Fontos megtanulnunk, a figyelmünk fókuszát más irányba terelni. Hasznos a rendszeres relaxáció is, különösen, ha erősödnek a fájdalmak. Vegyünk mély lélegzetet és lazítsunk! Hatásosak a vizuális technikák is, melyek során elképzeljük az egészséges, tökéletes testünket, különösen a fájdalmas testrészt, és pozitív megerősítő mondatokat ismételgetünk, például: Testem harmonikusan működő egész; minden porcikám egészséges; a hátam tökéletes állapotban van. Természetesen a saját, személyes mondatok a leghatékonyabbak.

Egészen biztosan van a tudatnak fájdalomcsillapító szerepe, gondoljunk csak a mérkőzés közben megsérülő sportolókra, akik csak a meccs végén veszik észre, mennyire fáj a sérült testrészük. Ahhoz azonban, hogy biztonságosan alkalmazhassuk a mentális technikákat, meg kell bizonyosodni a felől, hogy nincs-e ellátást igénylő szervi betegségünk, például egy kizáródott porckorongsérv.

Én magam általában az EFT (Emotional Freedom Techiques) technikát javaslom a krónikus betegeknek, ami egy nagyon gyors és hatékony módszer fájdalomcsillapításra is. Ennek során ujjainkkal meghatározott meridián-pontokat kopogtatunk a testünkön, miközben a megoldandó problémára koncentrálunk.

A szakorvosi vizitnek azonban feltétlenül fényt kell derítenie a kiváltó okokra is – legyenek azok fizikaiak vagy akár emocionálisak.

Dr. Dobos Márta
ortopédus szakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!