Keresés
Close this search box.

Fogd vallatóra a kullancsot!

//

A kullancsok elleni védekezés idei újdonsága a Kullancs Teszt. Vizsgálja meg saját maga a bőréből eltávolított kullancsot, hogy okozhat-e Lyme-kór fertőzést.

„Üvegkoporsóba”, azaz borostyánba záródott 50 millió éves, ép kullancs tetemet találtak, mely „megcsodálható” a Brémai Egyetem Földtudományi Gyűjteményében. Ehhez képest, a Homo sapiens csak mintegy 30000 évvel ezelőtt jelent meg a Földön. A kutatók szerint, kezdetben kétéltűek és hüllők vérét szívták a kullancsok, majd néhány millió év múlva a diéta megszűnt az emlősök, majd az ember megjelenésével.

Sokan azt hiszik, hogy a tél elpusztítja a kullancsokat, pedig ahhoz a talaj tartósabb –20 Celsius fok alá hűlése szükséges, amit a hótakaró védelme meggátol. A globális felmelegedés okán, jelentős számban túlélnek a kártevő ízeltlábúak, így a kullancsok is.

Kontinensünkön az erdei-mezei állatok közül főleg a rigók, a rágcsálók és a sünök (de egyéb vadállatok is) a fenntartói, a kullancsok pedig a terjesztői az embert/kutyát megbetegítő agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusának, a Lyme borreliosis, a Q-láz, a Tularemia, a TIBOLA, a mediterráneumban honos Ehrlichiosis, Babesiosis, valamint az MFL kórokozóinak. 2005-ben végzett vizsgálataink szerint, a kullancsok 17,8%-a hordozta a Lyme-kórt okozó baktériumokat.

Ha zöldövezetben – akár saját kertünkben is – kullancsot szedünk össze:

Szakszerűen, például kullancseltávolító kanállal távolítsuk el, majd otthon vizsgáljuk meg Kullancs Teszttel, hogy hordozott-e Lyme-kórt okozó baktériumokat. Pozitív eredmény esetén a háziorvos a jellemző tünetek jelentkezése esetén, késlekedés nélkül megkezdheti a célirányos terápiát, így az akár halálos szövődmények is elkerülhetők.

A természet a legolcsóbb és legegészségesebb rekreációs helyszín. Ne féljünk tőle, de felkészülten – hátizsákunkban, az autó egészségügyi dobozában kullancseltávolító kanállal – induljunk az útra, túrára!

Dr. Kapiller Zoltán
állatorvos-zoológus, a Magyar Kullancsszövetség elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!