Keresés
Close this search box.

Mit egyen a kismama?

//

Célszerű, ha a várandós és szoptató kismamák étrendje kiegyensúlyozott, különösebb diétáktól mentes, mivel az hiányállapotot idézhet elő, ami károsíthatja a magzat normális fejlődését. Emellett néhány speciális tápanyaggal csökkenthetjük születendő gyermekünk hajlamát az elhízásra, allergiára, asztmára, a későbbi cukorbetegségre.

Az anya megnövekedett energia-, makro- és mikrotápanyag-igényének folyamatos kielégítése mellett mindvégig fontos a túlzott súlygyarapodás elkerülése. Kerülniük kell ennek érdekében a túlzott kalória-bevitelt, zsírdús, egyszerű szénhidrátokban (pl. finomított kristálycukor) gazdag ételeket, cukrozott üdítőket, magas sótartalmú, egészségtelen csipszeket, és más, mesterségesen ízesített, transzzsírokat (pl. margarin) tartalmazó termékeket.

A túlzott édességfogyasztás éppúgy kerülendő, mint az alkoholtartalmú italok fogyasztása, a kifejezett orvosi javallat nélkül szedett gyógyszerek, továbbá a dohányzás. Megjegyezzük, hogy a nikotin a magzati szervezetet éppúgy károsítja, mint az édesanyáét, anyagcserére gyakorolt hatása is kedvezőtlen, sőt a születendő gyermeket asztmára, allergiára, inzulinrezisztenciára – tehát közvetve 2-es típusú diabéteszre – hajlamosíthatja.

Az étrenden belül arányában a legnagyobb részt a friss zöldségek és gyümölcsök képezzék, fehérjék közül legjobb az omega-3 zsírsavakat tartalmazó hal, de szintén fontosak a tejtermékek, a könnyen emészthető fehérjék, illetve a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételek, lehetőség szerint vegyszermentes forrásból. Kiemelkedően fontos az anyai bélflóra egészséges összetételének és stabilitásának fenntartása, ami szoros összefüggés mutat a testsúly alakulásával.

Az anya várandósság alatti túlzott elhízása – magzati súlygyarapodást előidézvén – mintegy előre „beprogramozza” a gyermek felnőttkori elhízásának lehetőségét.

A vizsgálatok szerint, az anyák várandósság előtti testsúlya és testtömeg-indexe (BMI) összefüggésben áll bizonyos bélbaktériumok jelenlétével. Azoknál a kismamáknál, akiknél az átlagosnál nagyobb súlygyarapodás volt megfigyelhető a várandósság időszakában, magas számban volt a Bacteroides baktériumtörzs kimutatható. Ugyanakkor a normális súlygyarapodást mutató kismamák esetében a bifidobaktériumok voltak nagyobb számban jelen. Ennek, illetve az anyai bélflóra stabilizálása érdekében a várandós és szoptató kismamák által elfogyasztott probiotikus baktériumoknak azért van jelentőségük, mert az anyatejben megjelenhetnek az immunrendszer tanítómestereinek számító életkor specifikus bifidobaktériumok és tajsavbaktériumok. Újabb megfigyelések szerint, bizonyos esetekben a kismamák probiotikum-fogyasztása növelheti az anyatej antioxidáns kapacitását, melynek gyulladáscsökkentő hatása, és fontos védő funkciója lehet a csecsemőt érő esetleges fertőzésekkel szemben.

Dr. Réthy Lajos Attila
gyermekgyógyász, allergológus-immunológus, egyetemi tanár

10 + 1 tipp

+ 1 Tipp: Gyógynövényteákkal a folyadékpótlás mellett a terhességgel járó kellemetlenségek is enyhíthetők: álmatlanságra hársfatea; hányinger ellen komlótea; emésztést segítőként borsmenta, fodormenta; vitaminpótlásra csipkebogyó tea; vashiányra csalántea; a vajúdás könnyítésére pedig a 36. héttől napi 2 csésze málnalevél tea ajánlható.

(babapraktika.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!