Keresés
Close this search box.

Retek, retek, de szeretlek!

//

Fekete, fehér vagy piros? Gömbölyded vagy hosszúkás? A retekféléket megannyi formában ismerjük és fogyasztjuk – a franciák inkább a hosszúkás úgynevezett „francia reggeli retket”, a bajorok a kerekded fehér sörretket fogyasztják, nálunk az apró szemű hónapos retek vagy vajretek és a nagyanyáink által is fogyasztott fekete retek az ismertebb.

Retek, retek, de szeretlek!

Miért szeretjük a retket?

Mert ez az első igazi tavaszi zöldségünk, üde színével és friss ízével pompás kiegészítője lehet salátáinknak vagy reggeliző asztalunknak, sok háztartásban a húsvéti asztal elmaradhatatlan kelléke. Igen, azt írtuk, hogy a reggeliző asztalnak, holott ismerjük a mondást: a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság. Ez a mondás főleg a fekete retekre vonatkozik, és csak az éhgyomri fogyasztásra, hiszen reggel, amikor üres a gyomrunk, akkor az emésztést elősegítő hatóanyagai irritálhatják a gyomornyálkahártyát.

A retekféléknek több mint 4000 éves múltja van: fogyasztották már az ókori Egyiptomban is, előszeretettel adták a piramisépítő munkásoknak, hogy erőteljesebbek legyenek, jobban bírják a munkát. Őshazája Ázsiában volt, ahonnan a római hadsereg közreműködésével jutott el Európába. Kínában a mai napig az egy főre eső retekfogyasztás 30 kg évente, míg nálunk ez a 2 kg-ot sem éri el.

Pedig jó lenne, ha többet ennénk belőle, hiszen frissessége és üdesége mellett számos jótékony hatását is ismeri a népgyógyászat. A fekete retek vitamintartalma közel háromszorosa a fehér vagy piros retekének. A-B-C-vitamint nagy mennyiségben tartalmaz, de jelentős mennyiségű kalcium, vas, foszfor és niacin is található benne, így a téli vitaminhiány után a legnagyobb mennyiségben szívódnak fel belőle a vitaminok, így erősíti a szervezet ellenálló képességét. Magas víztartalma és alacsony energiatartalma miatt, kiváló alapja lehet a fogyókúráknak is. Napi 2-3 retekkel szolgálhatja teste általános egészségének fenntartását, emésztése serkentését, s a már kialakult panaszok enyhítését is. Legfontosabb hatóanyagai között megtalálhatóak illóolajai, mustár-glikozid vegyületei és a raphanol.

A fekete retek jótékony hatással lehet emésztőrendszerünkre, hiszen illóolajai segíthetik az epe termelését, ugyanakkor erősítik az epeutak simaizomzatát. A friss zöldség elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Serkenti a máj működését, csökkenti az epe- és vesekő képződését segíti a már meglévő kövek feloldását. Serkenti az emésztést, javítja az étvágyat és tisztítja a veséket. A benne lévő mustár-glikozid köhögéssel járó megbetegedések esetén jelenthet segítséget – nyákoldó és köptető hatású, de kitűnő antibakteriális és gombaölő hatásáról is ismert. A retekfélék fogyasztása nem javasolt gyomor-, vagy bélgyulladásban gyomorhurut vagy gyomorfekély esetén.

Hogyan fogyasszuk a retket?

A mindennapi étkezésünk részeként, nyersen, inkább sótlanul. Lehet levesek kísérője vékonyan felszeletelve, szendvicseinket is gazdagíthatjuk vele.

Ha az egészségünk védelme érdekében fogyasztanánk, akkor a préselt reteklé, vagy a retekszirup, illetve a tinktúra jelenthet segítséget. (x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!