Keresés
Close this search box.

Tavasz a kertben

//

Melyik a kedvenc hónapja? Mikor a legszebb a kertje? Ki-ki talán másra szavazna, mégis az április-májusi virágpompának kevesen tudnak ellenállni. Sokakat a szabadba csábít a napfény és az illatözön, na meg a tengernyi kerti munka. Lássuk, mik az aktuális teendők!

Tavasz a kertben

Akinek kertje van, most aztán felgyűrheti az inge ujját! Az április-május a legmunkaigényesebb időszak, s talán a legszebb is.

Április a zöldségek hónapja, de az összes fűszer- és gyógynövényt is ilyenkor kell elvetni. Egyéni ízt adnak ételeinknek, élvezhetjük saját növényeink gyógy- és regeneráló hatását, ráadásul nem is túlzottan igényesek, csupán egyetlen dologra van szükségük: napos helyre!

Díszkertünk is életre kel, a krókuszok, nárciszok, jácintok és tulipánok sorát a nyáron és ősszel viruló évelők és egynyári virágok magjainak elvetése követi.

A veteményes kertben elvethetjük a sárgarépát, cukorborsót, nyári és jégcsapretket, póréhagymát, dughatunk újra vörös- és fokhagymát, végleges helyére vethetünk uborkát, tököt, fejes salátát, céklát, káposztaféléket, karalábét, brokkolit. Kiültethetjük az előcsíráztatott burgonyát és spárgát is. Ültethetünk még bogyós gyümölcsöket is.

Lassan, fokozatos szoktatás után a szabadba kerülhetnek átteleltetett dézsás növényeink, metsszük, öntözzük és tápozzuk őket a szebb virágzás érdekében. Szükség esetén most még átültethetjük őket.

Most kell lenyírni a zöldellő pázsitot, hogy később dús és könnyen kezelhető legyen. Nagy divat nyugaton a vadvirágok, réti füvek telepítése. Nálunk a baltacím, pipitér, vadlen is szépen díszlik a homoki kertekben. Az új gyephez most kell elvetni a fűmagot. Szárítsuk meg a levágott füvet, és használjuk fel az ágyások takarására, árnyékolására – mulcsolásra.

Szórjunk a fák tövébe sarkantyúka magot, így nem támadják meg fáinkat a levéltetvek, mert a sarkantyúkát jobban szeretik, ugyanígy védik a burgonyát is, ha a sorok közé ültetjük.

Május elején fohászkodjunk esőért a bőséges termés érdekében, majd a Fagyosszentek után elvethetjük, kiültethetjük az előnevelt palántákat: bab, dinnye, uborka, paradicsom, paprika, cukkini, tök, padlizsán. Szintén kikerülhet napos helyre a bazsalikom és a majoránna is. Elültethetjük az előnevelt napraforgót és az átteleltetett gumóknak (pl. dália, kardvirág) is már a földben a helye.

Az epertövek talaját szalmával árnyékoljuk, a hónapos és jégcsapretket gilisztaűző varádicsból készült teával permetezzük a földibolhák ellen. A sárgarépát hagymakivonattal védjük a kártevők ellen. A levéltetvek egyébként utálják a csalánkivonatot, a gombafertőzések réme pedig a zsurlóforrázat, melyet az eper esetében szürkepenész, a rózsáknál lisztharmat ellen vethetünk be.

Beültethetjük már az erkélyládákat is akár virágokkal, akár fűszerekkel (kapor, koriander, tárkony, majoránna, metélőhagyma, petrezselyem). A konyhakertben pedig már szüretelhetünk a fűszernövényekből, a szurokfű, borsfű, lestyán, citromfű, borsmenta, zsálya, tárkony, kakukkfű készen áll a konyhai felhasználásra.

Távolítsuk el növényeinkről (pl. rózsa, orgona, rododendron) az elszáradt virágokat, így hosszabb és gazdagabb virágpompában lesz részünk. Kitartást, jó testedzést, sok örömet és hasznos időtöltést kívánunk!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!