Keresés
Close this search box.

A koplalás ideje lejárt!

//

Gyakran elfelejtjük, hogy agyunk optimális működéséhez rengeteg energia – naponta átlagosan 110-140 gramm szénhidrát – szükséges. Vagyis, ha koplalással szeretnénk fogyni, egyrészt ártunk egészségünknek, másrészt beindítjuk a jojó-effektust, ráadásul még agyi tevékenységünket is megnehezítjük.

A koplalás ideje lejárt!

El kell tehát fogadnunk, hogy a szénhidrátok nélkülözhetetlenek, különösen a jó minőségű, teljes kiőrlésű gabona, amely lassan szívódik fel, és így egyenletes vércukor- és energiaszintet biztosít. Mérsékeljük viszont a finomított szénhidrátok – cukros üdítők, édességek, fehér lisztből készült, glutén tartalmú ételek – fogyasztását!

A gyümölcsök és zöldségek nem csak természetes szénhidrát-források, de antioxidánsokban is gazdagok, így védik szöveteinket a káros szabadgyököktől. Ezektől pedig érdemes óvakodnunk, mert nem csak a méregtelenítést gátolják, de gyorsítják az öregedést is. Az agy kiegyensúlyozott működését halételekkel, a halolajban található esszenciális zsírsavakkal javíthatjuk. Teljesítőképességünket pedig hüvelyes növények fogyasztásával fokozhatjuk, hiszen ezek gazdagok fehérjében, szénhidrátokban, rostokban, vitaminokban, sőt, omega-3 zsírsavak is találhatók bennük.

A félkész-, kész-, tartósított-, és más műételek helyett együnk minél több friss, rostban gazdag természetes táplálékot! Ezek amellett, hogy segítik az emésztést, szinte kimossák a salakanyagokat a szervezetből, így hatékonyabbá válik a fogyókúra szempontjából is elengedhetetlen méregtelenítés.

Ha gyorsítani szeretnénk a fogyást, érdemes kiegészíteni étrendünket króm tartalmú ételekkel (gabonák, sörélesztő, búzacsíra, olajos magvak, máj). Ez az ásványi anyag ugyanis serkenti a szénhidrát- és cukoranyagcserét, erősíti az inzulinhatást, gyorsítja a fehérjék beépülését és növeli a teljesítőképességet.

Sokat emlegetik az L-karnitin nevű aminosav származékot is, mely energiává alakítja a testben tárolt zsírokat, ezzel növeli az energiaszintet és elősegíti a fogyást. Bár legfőbb természetes forrásai a vörös húsok, érdemes szakember tanácsát kérni a táplálék-kiegészítő formájában hozzáférhető pótlásról.

A szójalecitin pozitív hatásaival is találkozhattak már a sportolók, hiszen hatékonyan csökkenti az ízületi fájdalmakat. A lecitin fő alkotórészeinek, a kolinnak és az inozitolnak zsírégető hatást is tulajdonítanak, de a megfelelő készítmények személyre szabott kiválasztásához hagyatkozzunk szakértő tanácsára, mivel fogyókúrák helyett hosszú távú, tartós eredményt valójában életmódváltással, új elvekkel, új étrenddel, új edzéstervvel érhetünk el.

Szervezetünk elsődleges energiaforrásai a szénhidrátok, ezek felhasználása után következik a zsírok elégetése, végül szükség esetén a fehérjék felhasználása. Az energiaraktárakat is ebben a sorrendben használjuk fel. Elsőként a máj és az izmok glikogén formájában elraktározott szénhidrát készletéhez nyúlunk, mert ez gyorsan hozzáférhető, mintegy 300-400 gramm, azaz 1200-1600 kcal erejéig. Csak a gyorstartalékok apadásával indul meg a zsírégetés. A zsírszövet elfogyasztásához tehát intenzív testmozgásra és korlátozott szénhidráttartalmú mediterrán táplálkozásra van szükség. Olyan fizikai aktivitás a legcélravezetőbb, amely annyi energiát igényel, hogy a glikogén-tartalékokon túl, a zsírraktárakból is éget. Ehhez legalább heti 150 perces (napi 30 perc), lihegéssel járó, intenzív testmozgás szükséges, amely olyan pulzusszám-növekedéssel jár, ami edzi a szívet és serkenti a vérkeringést.

Dr. Bakanek György
életmód-szaktanácsadó orvos
www.oxygenmedical.hu
Konzultáció: 06-30/9428-519

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!