Keresés
Close this search box.

Az egészség és a mediterrán étrend hatóanyagai

//

Régóta csodáljuk a mediterrán népek egészségi állapotát: egész Európában náluk a legkevesebb a szív- és érrendszeri halálozás, a legkisebb a II. típusú diabétesz gyakorisága, a legritkább az elhízott fiatalok aránya. Vajon mit tesznek másként, mint mi?

A mediterrán országok lakosainak kedvezőbb életkilátásai és egészsége a mediterrán diétának köszönhető. Ennek alapja a rostban gazdag sok friss gyümölcs és zöldség, a telítetlen egészséges növényi olajok (pl. olívaolaj), az esszenciális telítetlen zsírsavakban gazdag halfélék, olajos magvak, valamint a vörös szőlőből készült italok, a vörösbor. Ezekben a vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális aminosavak mellett megtalálhatók a létfontosságú Omega-3 esszenciális zsírsavak, antioxidánsként működő flavonoidok és proanthocianidák is.

Már fennálló betegség esetében azonban, a hatékony Omega-3 mennyiséget naponta több kiló halból, a flavonoidokat pedig napi egy kilónyi vörös szőlő magjából tudnánk csak fedezni a meglévő rizikófaktorok csökkentése érdekében. Ugyanígy, kb. 60 dekányi olíva bogyót kellene ennünk, vagy az ennek megfelelő mennyiségű extra szűz, hidegen sajtolt olíva olajat salátánkra öntve fogyasztanunk az értékes hydroxitirozol hatóanyag bevitele érdekében.

Előnyös tehát mindenki számára a mediterrán étrend betartása, de fennálló betegség esetén elengedhetetlen olyan kiegészítő pótlás, mely ötvözi a legfontosabb hatóanyagokat: a vörös szőlő és az olívaolaj kivonatát, illetve az omega-3 esszenciális zsírsavakat.

Dr. Kristóf Margit
gyermeksebész szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!