Ehető vadnövények
a természetben
Több mint 20 000 ehető növényfajt ismerünk a Földön.
Ebből manapság kevesebb, mint 20 faj teszi ki táplálékunk 90%-át.
A természetes növénytakaró napjainkra – emberi beavatkozás hatására – nagy mértékben megváltozott. Ennek ellenére is találkozhatunk még gyűjtögető emberekkel. Az idősek még emlékeznek rá, hogy rossz termés vagy háború idején „ínségeledelekkel” éltek: tölgyfakéregből lisztet őröltek, édes gyökeret, vadhagymát fogyasztottak. Sok helyen az első tavaszi zöldféle a mezei sóska volt. Megfőzve, apróra vagdalva, berántva vagy tejföllel habarva levest, főzeléket készítettek belőle. Hasonló módon járunk el a zsenge csalánlevéllel is, melyet ajánlatos kesztyűvel szedni, majd alaposan leforrázni. A csalán rostos szárát néhol fonalkészítésre, vászonszövésre is használták.
Csak olyan növényt gyűjtsünk, melyet biztonsággal beazonosítottunk, hiszen a gyomok között is akad mérgező növény. Segítségképpen vigyünk magunkkal egy színes képekkel illusztrált növényhatározót. Óvjuk a természetet, a szaporulat érdekében, mindig hagyjunk ott elegendő növényt! Gondoljunk a jövőre!
Susánszki Vivien
E témáról részletesen olvashat a www.terebess.hu oldalon.
További információ a témáról az Erdőkostoló blogon.