Keresés
Close this search box.

Lizin, a csodálatos aminosav

//

Matt Damont Golden Globe díjra jelölték 2010-ben „Az informátor” című filmben nyújtott alakításáért. A film az Egyesült Államok történetének leghíresebb kartellbotrányát dolgozza fel. Az 1990-es évek közepén amerikai, koreai és japán világcégek megegyeztek, hogy a lizin árát mesterségesen magasan tartják az egész világon, s mivel ezek a megegyezések törvényellenesek, kartellezés bűntettéért 105 millió USA dollár büntetést és több év börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Mi ez a lizin? Miért lehetett az árát ennyire megemelni?

Lizin, a csodálatos aminosav

Az egész világnak nagy szüksége van a lizinre. Ez az esszenciális aminosav hiányzik a gabonáinkból, hiányában viszont sem az állatok, sem az emberek nem maradhatnak egészségesek. Az állatok takarmányába mindenütt beleteszik a világon, élelmiszerekben elsősorban Japánban alkalmazzák, de már hazánkban is gyártanak emelt lizintartalmú kekszet.

A lizin alkalmazása a humán orvoslásban akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy gátolja a herpes simplex vírus szaporodását. A herpesz vírusa – mint egy beépített ügynök – rejtőzködik az idegrendszerben arra várva, hogy támadhasson. Általánosságban az immunrendszer legyengülése, a szervezetbe jutó méreganyagok, fogászati kezeléskor a régi amalgámtömésekből kijutó kis mennyiségű higany, a nehezen emészthető zsíros ételek, nyáron a túlzott napozás, nőknél a menstruáció által kiváltott legyengült állapot beindítja a vírus szaporodását.

A lizin „herpeszstop” hatásúnak bizonyult, azaz abban a fázisban állítja meg a herpesz tüneteinek kifejlődését, amikor elkezdik a szedését. Az égető érzés megjelenésekor 1-2 grammot bevéve, a kellemetlen tünetek 5-10 percen belül megszűnnek.

A lizin fontos szerepet játszik a kollagén felépítésében, ezért gyorsítja a bőr és az izmok regenerálódást is. Linus Pauling, a kétszeres Nobel-díjas kémikus szívbeteg emberek kezelésében nagyon sikeresnek találta a C-vitamin és lizin kombinációját.

Lizinnel a vírusos megfázás is enyhíthető, sok esetben szinte egyik napról a másikra megszünteti a tüneteket.

Dr. Prokisch József
egyetemi docens, Debreceni Egyetem

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!