Keresés
Close this search box.

Megelőzhető-e a melanoma?

//

A melanoma előfordulása rohamosan növekszik. Szakemberek szerint, a közeljövőben minden 50. ember bőrrákos lesz. Különösen veszélyeztetettek a világos bőrűek, a sok anyajeggyel rendelkezők, illetve akik családjában már volt melanoma. A kutatók folyamatosan keresik a betegség megelőzésének módjait.

A melanoma a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Egy napokban megjelent kutatás szerint, A-vitamin szedésével csökkenthető a kialakulásának veszélye. A pontos összefüggés azonban egyelőre nem tisztázott, ezért a szakértők óva intenek a vitamin túlzásba vitt fogyasztásától, mert az súlyos szövődményekkel járhat.

A Journal of Investigative Dermatology folyóiratban közölt, 5 éven át tartó kutatás során a vizsgált 70 ezer résztvevő közül 566 esetben diagnosztizáltak melanomát. A kutatók vizsgálták a résztvevők életmódját és azt is, hogy milyen vitaminokat szednek rendszeresen. Az eredmények alapján megállapították, hogy az A-vitamin egyik típusa, a retinol rendszeres szedése mintegy 40%-kal csökkentette a melanoma kialakulásának kockázatát. A retinol védő hatása erősebbnek bizonyult nők esetében, és a napfénynek kitett testrészeken volt inkább érzékelhető. Az ok-okozat összefüggésre azonban még nem találtak pontos magyarázatot.

A melanoma kialakulásának kockázatát számos tényező befolyásolja. A nem, a bőrszín és az öröklött hajlam mellett meghatározóak az életmódbeli különbségek is: a túlzásba vitt napozás, a rendszeres szolárium használat is növeli a betegség kialakulásának veszélyét. Az A-vitamin szedésével azonban, óvatosan kell bánnunk! Felnőttek számára javasolt napi mennyisége 700-900 mikro-gramm között mozog. Túlzásba vitt alkalmazása, 2800 mikrogramm feletti mennyiségnél már súlyos szövődmények, születési rendellenességek, májfunkciós zavarok, csont és mentális problémák is jelentkezhetnek. A kiegészítő vitaminok szedéséről ezért érdemes szakemberrel konzultálnunk. Kiegyensúlyozott táplálkozással, természetes forrásokból pótolva is megelőzhetjük a hiányállapotok kialakulását, de a táplálék eredetű A-vitamin, amit a máj, a tojás és a tej is tartalmaz, nem bizonyult védőhatásúnak a daganatképzés szempontjából.

A melanoma megelőzésének érdekében három nagyon lényeges dologra érdemes figyelnünk:

dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!