A haltartályból érkező víz öntözi tehát a növények kavicságyát (pl. agyaggolyó, kavics, zúzott kő), melyben azok szépen növekednek, ráadásul megtisztítják, megszűrik a vizet. A növényektől visszaforgatott víz így a halak számára kiváló minőségű és oxigéndús lesz. Az akvapónia a nálunk melegebb éghajlatú területeken jelent meg, ahol téli működtetése sem jelent gondot.
Central European Aquaponic Jamboree – 2012
Gönczi Péter a hazai és külföldi érdeklődők számára 2012. június 15–17. között Debrecenben 3 napos elméleti és gyakorlati bemutatót, előadássorozatot, workshopot, tanácsadást tart, melynek alapján mindenki megalkothatja saját rendszerét.
További információ és jellentkezés: www.aquaponics.hu, info@aquaponics.hu, telefonszám: +36-30-7178-902
Nem volt egyszerű ugyanezt a mi éghajlati viszonyainkra adaptálni a napsugarak évszakonként változó beesési szögének, a napsütéses órák számának, a kinti hőmérsékletingadozásoknak és számos egyéb tényezőnek a figyelembe vételével. Hobbykertészünk, aki munkáját tekintve, online marketinggel foglalkozik, tavaly nyáron vágott neki a 22 négyzetméteres, télen magát fűtő, nyáron magát hűtő speciális üvegház megvalósításának, melynek csak a déli oldala van üvegből, a többi hőszigetelt. Nagyon fontosak az üvegház méretei és arányai, mivel az ettől való bármilyen eltérés a hőtechnikai tulajdonságokat módosíthatja.
Az üvegház temperálását, a napfényből érkező hő tárolását az északi falon elhelyezett vízzel teli hordók biztosítják. Benn elhelyezésre került egy haltartály 50 szivárványos pisztránggal, a vizet egy régi szivattyú mozgatja a növények alatt lévő 30 centis kavicságyba és vissza. Szinte minden újrafelhasznált anyagból készült, így az elindulás nem jelentett nagy beruházást.
A debreceni akvapónia télen is kiválóan vizsgázott, fűtés nélkül hozta a megfelelő klímát, mind a halak, mind a növények számára. A rendszer garantáltan vegyszermentes, és kiváló minőségű paradicsommal, paprikával, hagymával, retekkel, salátával, káposztával fedezi a család zöldségszükségletét egész évben. Emellett fűszer- és gyógynövényeket is ad, és heti egy halétkezést biztosít.
A működtetési kiadások a szivattyú havi 3500 Ft-os áramdíját, illetve a haltáp megvásárlását foglalják magukba. A párolgás miatti vízveszteséget esővízzel pótolják. A pisztrángok Lillafüredről érkeztek, gyors növekedésük jelzi, hogy jól érzik magukat a rendszerben. A beruházás várhatóan 2-3 év alatt megtérül. Napi munkaigénye minimális, csupán a halak napi egyszeri pár perces etetése, hiszen gyomlálás, kapálás, locsolás nincs.
Ültetéskor a kavicságy tetejére szórják a magot, vagy a kavicsok közé bedugják a palántát, és ennyi.
A rendszer valójában nem újdonság, a természet találta ki. Ugyanez a folyamat működött a régi Magyarországon az ártéri fokgazdálkodásban, illetve például Kínában a ma is ráeresztik a pontyot az elárasztott rizsföldekre, hogy összeszedje a kártevőket, a hulladékot és az algákat, illetve hogy trágyázza a vizet, amitől jobban nő a rizs. E rendszer tehát természetes, emiatt tökéletes.