Keresés
Close this search box.

Szép a tavasz és szép a nyár is, de szebb az ősz s legszebb a tél, annak, ki ALLERGIÁS!

//

Bár József Attila fenti idézete nem így folytatódik, de sajnos ez a betegség ma, Magyarországon már minden 5. embert érinti. Sokan úgy vélik, hogy ez egy állapot, amin változtatni nem lehet, és 2-3 hónapon keresztül folyamatosan tüsszögnek, megkeseríti mindennapjaikat a nátha, könnyezés, fáradékonyság, koncentrációs nehézség, pedig van segítség.

A legfontosabb, hogy a tünetek megjelenésével ne saját magunkat diagnosztizáljuk, hanem forduljunk szakorvoshoz, aki egy-két rövid vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy valóban allergiáról van-e szó, és ha igen, akkor mely típusáról, és mi az allergiát kiváltó anyag. Ezután érdemes elkerülni az allergiát kiváltó tényezőket. Mivel tavasszal és nyáron ezek az allergének leggyakrabban a pollenek, nem tehetjük meg, hogy „búra alatt” éljünk, teljesen kizárva ezeket életünkből.

A pollenallergiáknak van egy másik vonzatuk is, mégpedig az, hogy egyes esetekben keresztreakciók alakulhatnak ki, azaz egyes élelmiszerek a túlérzékeny időszakban szintén allergiás reakciót válthatnak ki. A parlagfű allergia esetén ilyen élelmiszer a dinnye, a banán vagy a cukkini és uborka, míg a többi fűpollen esetén ezek mellett gondot jelenthet a narancs, a paradicsom vagy a mogyoró is. Igyekezzünk tehát tenni az allergiánk ellen, ne csak tudomásul venni és hónapokat áttüsszögni, vagy ne lakmározni a hűsítő mézédes görögdinnyéből!

A köztudatban lévő vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények nagy többsége a kialakult panaszokat hivatottak mérsékelni, de itt is, mint a legtöbb betegségnél, érdemes hangsúlyt fektetni a megelőzésre.

A természet patikájának csodáit ez esetben is nyugodtan segítségül hívhatjuk. A feketeköménymagot már az ókori egyiptomiak is alkalmazták, így sem nélkülözhetjük áldásos hatásait, hiszen csökkentheti a szénanátha, a pollen-, a por-, az állatszőr-, sőt még az ételallergia tüneteit is. Alkalmazását érdemes már az allergia szezon előtt 1-2 hónappal elkezdeni, így jelentősen csökkenthetők a kellemetlen tünetek.

A felső légúti panaszok másik enyhítője a tüdőfű lehet, melynek levelét, valamint virágos hajtását – nyálkaanyag és C-vitamin tartalmának köszönhetően – különböző légzőszervi megbetegedések kezelésére használhatjuk. A kakukkfű egy közismert, nap, mint nap használt fűszernövény, ám kevesen tudják, hogy már évszázadok óta alkalmazzák megfázás, köhögés, torokfájás és egyéb légúti megbetegedések kezelésére.

Érdemes tehát odafigyelni allergiás tüneteinkre, hiszen ezek beárnyékolhatják még a ragyogó, ezerszínű nyári hónapokat is. (x)

balintcseppek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!