Keresés
Close this search box.

Szeretném bejárni a földet…

//

A világ hatalmas, és gyönyörű, tele hívogató látványosságokkal, megismerni való csodákkal. Távoli helyekre eljuthatunk repülővel, vonattal, autóval, de közelről megérinteni, belekóstolni, a természet részévé válni csak gyalog, esetleg kerékpárral lehet. Mindez viszont csak rugalmas ízületekkel, egészséges, jól ápolt lábakkal lehetséges!

Lábunknak – egészségünk megőrzése érdekében – napi 10 000 lépést kellene megtenniük. Mindez nagy igénybevételt jelent, ám az evolúció során így és erre lett „megalkotva”, fontos tehát a rendeltetésszerű használat, mely nélkül elgyengül, deformálódhat, izomzata csökken, zsírszövetei gyarapodnak. A „rendeltetésszerű használat” alapja természetesen a mezítláb járás volt, melyet nyáron gyakorta mi is megengedhetnénk magunknak. Egyéb esetben is gondoskodnunk kellene az anatómiailag lábunkhoz illeszkedő cipő viseléséről, mellyel sok fájdalmas elváltozást, deformitást – bőrkeményedés, tyúkszem, bütyök, kalapácsujj, lúdtalp – előzhetnénk meg.

Deformitások sosem véletlenszerűen alakulnak ki. A tyúkszem például, a bőr védekezése a túlzott nyomás ellen, mely kialakulhat szűk, hegyes orrú cipő, helytelen járás, rossz súlyeloszlás, sőt gyors súlygyarapodás, nagy túlsúly miatt is. Ez a kúp alakú bőrtüske méretéhez képest, aránytalanul nagy fájdalmat képes okozni, mivel bemélyedő hegyével a csonthártyát nyomja, érzékeny idegeket érint. Kezelésként, speciális tyúkszemtapasz vagy ecsetelő segíthet a bőrkeményedés felpuhításában, eltávolítását azonban – különösen cukorbetegség esetén – bízzuk gyógypedikűrösre!

Ugyancsak fontos követelmény, hogy cipőnk jól szellőző, természetes, puha anyagból készüljön, így még nyáron is elkerülhető a láb izzadása, a kellemetlen szagok keletkezése, a láb gombásodása.

Fájós derékkal, ízületi panaszokkal, gyulladással, hogyan fogjuk felfedezni a világot? Hogyan tudunk tartósan gyalogolni, netán még súlyt is cipelni? Hogyan megyünk a szép időben kirándulni, hegyet mászni? Rendelkezésre állnak ugyan az ízületi fájdalmakat csökkentő gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, gyógynövény- és apiterápiás kenőcsök, mégis jó lenne inkább a bajok kialakulását megelőzni!

Jó tanácsként, gyalogláshoz, túrázáshoz – a dörzsölés, a vízhólyagok elkerülése érdekében – használjunk orrvarrás nélküli, gumírozott zoknit, melynek talprésze vastagabb az izzadság elvezetése érdekében. Hegyi túráknál leginkább a lejtőn lefelé gyalogláskor alakulnak ki vízhólyagok a sarkon, melyeket – hogy tovább tudjunk menni –, szokás szerint kiszúrunk és leragasztunk. Megelőzésként lefelé inkább óvatosan kocogjunk. A hangsúly nem a sebességen van, hanem hogy ne sarokkal és nyújtott térddel, hanem inkább előbbre a talpon és kissé hajlított, ruganyos térddel fogjunk talajt. A boka- és térdízület védelme érdekében szükség esetén gumírozott pántot is viselhetünk.

Biztosan megtérülő befektetés, ha a napi fáradság után esténként kicsit kényeztetjük lábunkat egy 15-20 perces pihentető sós, gyógynövényes lábfürdővel. Időnként dörzsöljük le óvatosan a bőrkeményedéseket, hogy megelőzzük a tyúkszem kialakulását. Végezzünk ezután egy rövid, teljes lábfejre és bokára kiterjedő lábmasszázst vérkeringést serkentő, bőrpuhító, tápláló krémmel. Mivel a talp reflexzónáinak masszírozása az egész testet gyógyítja, harmonizálja, még az éjszakai alvásunk is nyugodtabb, pihentetőbb lesz.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!