Keresés
Close this search box.

Táplálékaink nagy utazása

//

Táplálékunk minden lenyelt falatja a nyelőcsövön, s a gyomron keresztül perisztaltikus mozgás révén kerül a bélrendszerbe. Sajnos gyomrunk egy idő után akkor is üríti, ha nem emésztődött meg kellően, elégtelen rágás, evés közbeni ivás, rossz ételtársítás, vagy még inkább, fogyasztásuk helytelen sorrendje miatt. A réteges emésztés, az ételek eltérő emésztési idejének figyelmen kívül hagyása igen kellemetlen panaszokat okoz!

Igen megnehezítjük az emésztést, amikor evés közben iszunk, s ezzel felhígítjuk a gyomorsavat és más emésztőnedveket. Ilyenkor a belekben rothadásos, gázképződéssel járó folyamatok indulnak be. Még rosszabb, ha valaki az étkezés befejezése után iszik folyadékot, főleg ha az hideg, mert ilyenkor a zsírok kicsapódnak a gyomor falára! Ha híg levest eszünk, akkor azt először fogyasszuk, sűrű, vagy nehéz levesekre (pl. hús-, bab-) ugyanez már nem igaz. Ez esetben is először a levét, utána a sűrűjét együk meg!

Fontos tudni: más emésztési idő szükséges a zsírok, olajok, és más a fehérjék, vagy a szénhidrátok számára. Vannak tápegész élelmiszerek, amelyek szinte minden összetevőt tartalmaznak. Ezek csak akkor emésztődnek jól, ha alaposan megrágjuk őket, s a nyállal elkeveredve megkezdődik előemésztésük. Minden falatot legalább 20-szor, 40-szer meg kellene rágni, még a folyadékokat is!

Rántott szelet rizs és burgonya vegyes körettel. Mi történik a gyomorban ennek elfogyasztása után? Az emésztőszemölcsök érzékelik a hús fehérjét, és annak megemésztéséhez szükséges emésztőnedveket termelnek. Ekkor érkezik a növényi fehérje, másfajta emésztőnedveket termelnének, ha képesek lennének ilyen gyors váltásra. A rizs és a burgonya más-más összetételű keményítőt tartalmaz, viszont a különböző emésztőnedvek termelésének gyors váltogatásától az emésztőszemölcsök szinte „depressziósak” lesznek, mindez még fokozódik, ha kapkodva, sietve, idegesen eszünk.

Legtöbb ember „mozgó szemeteskuka”, mert össze-vissza eszik mindenféle ételt, amelyet aztán nem tud rendesen megemészteni, így az nem hasznosul. Nem csoda hát, hogy az emberek jó részének vitamin és nyomelem hiánya van, emellett mindennaposak a székletproblémák is.

Az állati fehérjéket leginkább leveles zöld növényekkel lehet jól társítani, kitűnő példa erre a spenót-főzelék főtt tojással vagy csirkével.

Kezdjük az étkezést folyadékivással vagy levessel. Ezután könnyen emészthető gyümölcsöket, kompótot együnk, s bármilyen meglepő, itt van a desszert helye, hiszen a gyorsan lebomló szénhidrátot tartalmazó sütemények hamar kiürülnek a gyomorból.

A keményítők emésztéséhez már több idő kell, s még több a hús-fehérjék lebontásához szintúgy, mint a zsíros, olajos ételekhez. Magyarországon az étkezés végén fogyasztott édességek miatt, 100 emberből 95 „mozgó pálinkafőző” is egyben, mert a lassan emésztődő húsétel után evett, gyorsan lebomló édesség, szénhidrát nem tud időben kiürülni a gyomorból, ezért erjedni kezd, etil- és metil alkohol keletkezik. Az etilalkohol fokozza az emésztő rendszerben lévő gombásodást, a metil alkohol pedig méreg! Ezek közömbösítésére a máj fokozottabban termelni a koleszterint. Koleszterinben szegény diéta mellett is lehet tehát magas a koleszterinszint a rossz ételtársítás, vagy rossz étkezési sorrend miatt! Legalább 50 országban tanulmányoztam már az ottaniak étkezési szokásait, és megállapítottam, hogy az általános népegészség- és a betegségmutatók (sajnos a halálozás is) szorosan összefüggenek az ételtársítási és étkezési sorrend szokásokkal, szabályokkal.

A gyomor tud rétegesen emészteni, de ehhez rétegesen kell megtölteni! Először tehát a folyadék, aztán a könnyen, majd a nehezebben emészthető ételek jönnek, vagyis a gyomorban tartózkodásuk és kiürülésük sorrendjében kellene táplálkoznunk. Az emésztést emellett erjedésgátló fűszerekkel – kurkuma, gyömbér, kömény, őrölt paprika, oregano, torma, mustár, majoranna, fahéj, szegfűszeg stb. – is segíthetjük, melyek gátolják az esetleges erjedést, és segítenek például a fehérjék és szénhidrátok szétválasztásában.

Dr. Weixl-Várhegyi László
életmód és táplálkozási tanácsadó
és terapeuta természetgyógyász,
alternatív- és népi gyógyász
Konzultáció: a www.vitaminstation.hu honlapon
a Természetgyógyász válaszol rovatban

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!