Keresés
Close this search box.

A cukros üdítők növelhetik az infarktus kockázatát!

//

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz, a magas vérnyomáshoz és az inzulin-rezisztenciához. A legújabb vizsgálatokból kiderült, hogy a következmények között a szívinfarktus is szerepel.

A cukros üdítők növelhetik az infarktus kockázatát!

A szakértők eddig is tudták, hogy részben a cukros üdítők okolhatók az egyre terjedő elhízás-járványért, és az ezzel összefüggő betegségek kialakulásáért. Mindezt korábban az italok magas kalóriatartalmával magyarázták, most viszont az édesítők összetevőinek fiziológiás hatásával magyarázzák azt, hogy emelkedik a vérnyomás, megnő az inzulin-rezisztencia és a zsírmáj kockázata.

Egy amerikai felmérés szerint, 1990 és 2000 között a cukros üdítők közel 130 ezer diabétesz, 14 ezer szív-koszorúér betegség, és 50 ezer ezekből adódó betegség kialakulásához járultak hozzá. Azóta még többen fogyasztanak naponta cukros, szénsavas üdítőket, sportitalokat és édesített gyümölcsleveket (amelyek nem tévesztendők össze a 100%-os levekkel), melyek hatására az elmúlt évtizedben ugrásszerűen megnőtt a cukorbetegség és a szívbetegségek gyakorisága. A tudósok szerint, ennek három oka: a cukor miatt növekvő testsúly, a szintén növekvő triglicerid, viszont csökkenő HDL-koleszterinszint, valamint az a tény, hogy ezek az italok növelik a gyulladást előidéző faktorokat is. Ezt a tendenciát csak a gyermekek egészségtudatos nevelése a családban és az iskolában, a személyes példamutatás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és az a tudatos törekvés változtathatja meg, hogy a teljes értékű táplálékot ne helyettesítsük cukros, értéktelen rágcsálnivalókkal és üdítőkkel.

E tanács egyszerűnek tűnik, de megvalósítása a rohanó hétköznapokban, főleg társadalmi szinten igen nehézkes lehet, és csak fokozatosan, lépésről-lépésre érhető el. E folyamatban felelősségteljes szerep hárul mind az egészségügyre, mind a médiára, az egészséget szolgáló termékek előtérbe helyezésével, s az egészséget romboló, veszélyeztető ételek-italok háttérbe szorításával.

Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász, klinikai farmakológus
tromboziskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!