Keresés
Close this search box.

A gyógyító kurkuma

//

Egyre többen tudják, hogy a kurkuma nemcsak fűszer, hanem egy csodagyógyszer, mivel kiderült, hogy hatékonyan csökkent minden gyulladást, sőt a daganatos betegségek minden fázisában segítséget jelenthet.

Kutatók világszerte vizsgálják a curry fűszerkeverék egyik komponensének, a kurkuma sokrétű egészségépítő hatását. A szervezetben a kurkumin gátolja a gyulladást kiváltó Nuclear Factor-kappa B (NF-kB) működését, mely a gyulladáskeltő anyagokat aktiváló géneket kapcsolja be. Ez az aktiváció a rákos folyamatok minden fázisában kimutatható, tehát ez a faktor egy fontos kutatási terület lesz a jövőben.

Rengeteg adat bizonyítja a kurkumin – többek között – baktérium-, gomba- és vírusellenes, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatását. Ezen kívül számottevő tényező a rák-, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és csontritkulás, valamint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór elleni védelemben.

A tudósok általában nagyon vigyáznak, hogy ne tegyenek semmilyen túlzó kijelentést a kutatásaikkal kapcsolatban, de a kurkumin elképesztő tulajdonságai még a legmegfontoltabb tudóst is kísértésbe hozzák. „A kurkumin rendelkezik mindazzal az előnyös tulajdonsággal, ami egy íróasztalon tervezett, multifunkcionális gyógyszer sajátja” – írta az egyik kutatócsoport.

“A kurkumin az egyik legerőteljesebb kemoprevenciós hatású szerként merül fel. Ugyanakkor a rákellenes gyógyszerek általában gyengítik az immunrendszert, míg a kurkumin erősíti” – olvasható egy indiai kutató beszámolójában.

Epidemiológiai vizsgálatok szerint, az indiai férfiak körében a prosztatarák előfordulása a világon az egyik legalacsonyabb. Ehhez képest, az amerikai férfiak körében több mint tízszer gyakoribb a prosztatarák, mint az indiaiaknál. Mindez talán nem véletlen, hiszen az indiai férfiak igen gyakran fogyasztanak curry-t, mellyel naponta átlagosan napi 60-200 mg kurkumint visznek be szervezetükbe.

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Dale Kiefer
Forrás: Life Extension Magazine, October 2007
Fordította: Mezei Elmira

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!