Keresés
Close this search box.

Ismét parlagfűszezon!

//

Most éri el csúcsidőszakát a parlagfű virágzása. Egyetlen növény 8 milliárd pollent is képes termelni, nem csoda hát, ha a nagymértékű a pollenterhelés miatt az allergiás panaszok jelentősen erősödnek. Összegyűjtöttük a parlagfű allergiával kapcsolatos fontosabb információkat, melyek hasznos segítséget nyújthatnak a következő időszakban.

Ha egyik szülőnk allergiás, akkor 20-40, ha mindkettő, akkor 60-70%-os a genetikai hajlamunk, mégis a környezeti tényezők határozzák meg, hogy mikor és milyen intenzitással jelentkeznek allergiás panaszaink.

A betegek többsége csak a szezonban, vagy súlyosabb szövődmények esetén fordul orvoshoz, pedig az allergiás időszakot megelőzően elkezdett kezeléssel, személyre szabott terápiával eredményesebben enyhíthetnénk az allergiás tüneteket.

Amíg magas a pollenkoncentráció a levegőben, hasznosabb, ha reggel 5-10 óra között az ablakot zárva tartjuk, és később is csak röviden szellőztetünk. Autóban is zárt ablak mellett, lehetőség szerint pollenszűrős légkondicionálás mellett utazzunk. Esténként mossunk hajat, hogy párnánkra ne kerülhessen hajunkról pollen, melyet belélegezhetnénk. Mosás után ebben az időszakban ne teregessünk a szabadba, mert a vizes ruhára tapadt polleneket bevisszük a lakásba. Száraz, meleg, szeles időben különösen magas a levegő pollentartalma, ezért ilyenkor ne szervezzünk szabadtéri programokat, sportoláshoz is inkább az edzőtermet válasszuk ilyenkor!

Figyeljünk étkezésünkre! Parlagfű allergiások kerüljék a görögdinnye fogyasztását! Adott allergén és egyes élelmiszerek kémiai szerkezete ugyanis igen hasonló, így a fokozottan érzékeny szervezet gyakran nem tud különbséget tenni, és heves allergiás tüneteket produkálhat. A keresztallergia kezelésének egyik módja, hogy kiiktatjuk étrendünkből a tüneteket okozó ételeket, a másik megoldás az immunterápia. Ehhez most, az allergén növények virágzásának időszakában pontosan figyeljük meg tüneteinket, hogy ennek alapján a későbbi „nyugalmi időszakban”, a szakorvossal egyeztetve hatékony terápiát végezhessünk.

Dr. Balogh Katalin
allergológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!