Keresés
Close this search box.

Ősz a biokertben

//

A vénasszonyok nyara a kertész számára csodás időszak. Nincs már nyomasztó hőség, kellemes melegben készülhet fel arra, hogy egész éves munkája gyümölcsét ne csak egye, hanem a téli szűkösebb hónapokra változatos módszerekkel eltárolja.

Ősz a biokertben

Ha nincs pincénk, vagy túl kevés a hely, zöldségeink téli tárolásához egyszerűen, olcsón, magunk is készíthetünk vermet. A kert egy védett részén ássunk ki egy 30cm mély gödröt. Hossza a termés mennyiségétől függően akár 1,5méter is lehet. Béleljük ki vastagon szalmával, vagy gallyakkal, s erre halmozzuk kúp alakban a zöldséget (krumplit, répát, céklát stb.) kb. 1,2 méter magasságig. A tetejére újabb vastag szalma vagy gallyréteg kerül, majd az egészet temessük be a kiásott földdel. A szellőzéshez szúrjunk szalmaszálakat a verem oldalába vagy a közepébe. A gödör mindig É-D-i irányban feküdjön. Fagyos időben sokkal könnyebb lyukat vágni a déli oldalon, hogy kivegyük a szükséges zöldségadagot.

Óvatosan szüreteljünk, mert csak olyan gyümölcsöt érdemes eltenni télire, amely nem sérült, nincs megnyomódva! Nagyanyáink ezért minden körtét, almát egyenként papírba csomagoltak.

Villanyszámlánk csökkentésére, illetve esetleges áramkimaradásra tekintettel, mélyhűtő helyett hagyományos módon befőzéssel, dunsztolással is tartósíthatunk. Ideje elraknunk télire például a lecsót, ecetes szilvát, alma-körte kompótot, befőzni a paradicsomot, őszibarackból, szilvából készíthetünk még lekvárt.

A későn érő gyümölcsöket hagyjuk a fán, amíg csak lehet, így megtartják aromájukat. Ne szedjük le a diót, mogyorót, várjuk meg, amíg magától lehullik – a zöld dió könnyen megromlik.

A bogyós gyümölcsök vessződugványos szaporításához vágjunk fogyó holdnál 6 rügyes hajtásokat és dugjuk kétharmadig a földbe. Elvirágzás után szedjük fel a fagyérzékeny virághagymákat, gumókat, és ültessük el a kora tavaszi hagymásokat (hóvirág, tőzike, nárcisz, tulipán). Vessük be a learatott ágyásokat zöldtrágyával (pl. mustárral), melyet később beáshatunk, így gondoskodhatunk a jövő évi jó termőtalajról.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!