Keresés
Close this search box.

Speciális mozgással a derékfájdalom ellen

//

Létezik-e hatásos mozgásforma a krónikus hát- és derékfájdalom ellen, vagy csakis a mozgásszegény életmódba menekülhetnek a fájdalommal élők?

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, mely a felnőtt lakosság közel 80%-át érinti élete bizonyos periódusaiban. Nagy-Britanniában például évente 4,9 millió munkanap esik ki csak emiatt.

A York-i egyetem tanulmánya a közelmúltban megállapította, hogy egy bizonyos mozgásforma, a jóga jobb hatással van a krónikus hát- és derékfájdalomra, mint a hagyományos kezelések. Azok a betegek, akik egy speciális 12 hetes jógaprogramon vettek részt, sokkal nagyobb javulást tapasztaltak, mint a hagyományos orvosi kezelésben részesülők.

156-an vettek részt a jóga órákon, míg 157-en csakis a háziorvos által ajánlott kezelésekben részesültek. A programot 20 jógaoktató dolgozta ki, kifejezetten a kezdőkre szabva és a hátfájdalomra fókuszálva.

A hatásokat pedig 3, 6 és 12 hónap múlva mérték. Az eredményekből kiderült, hogy 3 hónap után a jógázók 30%-kal eredményesebbek voltak, mint a gyógyszeres a részesülők.

A résztvevők sokkal mozgékonyabbak, hajlékonyabbak lettek, összességében, a jógának mind a rövid-, mind a hosszú távú hatása kiváló volt, persze mellékhatás nélkül.

Még akut derékfájdalom esetén is ajánlatos aktívnak maradni, és tovább folytatni a mindennapi tevékenységeket. Ha ugyanis nem mozgunk, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, a hosszú távú mozgásbeszűkülés és munkaképtelenség ugyanis még nagyobb fájdalomhoz, sőt depresszióhoz is vezethet.

A személyre szabott, optimális mozgásforma a jógán kívül lehet pl. pilates, gerinctréning, kinesis, body art, callanetics, tánc, lovaglás vagy úszás is. A rendszeres gyakorlás meggyőzi a pácienst, hogy ura a testének és képes kezelni a fájdalmat. Orvosi ellenőrzésre mind az edzés megkezdése előtt, mind a folyamat során szükség van.

dr. Dobos Márta
ortopéd szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!