Keresés
Close this search box.

Világváltás 2012

//

A nyári napforduló idején az UNIVALOR és a Budapest Klub szervezésében került megrendezésre a Világváltás Konferencia 2012, mely a tévesen interpretált maja próféciákkal és világvége-jóslatokkal szemben, a tudomány szemléletével – a kulturális, vallási és tudományos élet nemzetközileg elismert képviselőinek részvételével – kívánt magyarázatot adni korunk civilizációs válságára, a várható következményekre és a megoldási lehetőségekre.

Világváltás 2012

“Be the change you want to see in the world!”
(Légy a változás, melyet a világban látni szeretnél!) Gandhi

A konferencia célul tűzte ki, hogy felmutassa az emberiség közös értékeit az európai (görög-római, zsidó-keresztény) és a latin-amerikai (természeti, sámán, keresztény) megközelítés összevetésén, közelítésén keresztül a nagyobb társadalmi és ökológiai koherencia elősegítése érdekében. Van-e ennél sürgetőbb teendője most az emberiségnek?

Prof. Dr. László Ervin filozófus, akadémikus, a Budapest Klub elnöke, a Római Klub tagja megnyitójában leszögezte: a világ, ahogy most van, fenntarthatatlan. Etika nélküli társadalomban nem lehet élni. A „modern” társadalom csak az időhúzásra alkalmas, a meglévő, működésképtelen rendszer átmeneti fenntartására. A változások azonban nem következnek be, ha az emberi tudatosság nem változik.

Ruzsa Ágota, a Tanuló Szervezetek a Fenntarthatóságért SOL Intézet igazgatója a Rendeszerelmélet és térteremtő intelligencia, mint a szeretet nyelve címmel tartott előadásában Vaclav Havelt idézte: „Minden okunk megvan, hogy úgy véljük, a modern kornak vége. Minden jel arra mutat, hogy a változás, átalakulás korszakát éljük.” Néhány gondolat előadásából: – Olyan korba léptünk, amelyre majd, mint Antropo-korszak utalnak, hisz korunk mostanra egy ember alkotta földtörténeti korszakká vált. – Emberi kapcsolatainkon keresztül vagyunk képesek világunk valódi megértésére. – A tudás nem egy birtokolható adat vagy tárgy, hanem egy részvételre ösztönző folyamat.

Prof. Dr. Frecska Ede pszichiáter, pszichológus, az Országos Pszichiátriai- és Neurológiai Intézet (OPNI) osztályvezető főorvosa, a transzperszonális (spirituális) pszichiátriai szemlélet hazai képviselője következő előadóként a megismerés racionális és intuitív útjairól beszélt. Megítélése szerint a jelenlegi tudományos emberkép (elme)bajos. Az, hogy az ember a véletlen játékának produktuma, az egyénben, a „senki vagyok” a világmindenségben érzetét kelti, ami komoly önértékelési zavarok, depresszió forrása. Valójában az ember az Univerzumban horgonyzott spirituális lény. E gondolat nem új keletű, hiszen racionális gondolkodásunk úttörői is misztikusok voltak, például Püthagorász, a matematika atyja is iatromantis (sámán) volt, Newton pedig matematikus-alkímista. A látomások kultúránk részeként mindig is a gyógyítás, művészetek, vallás és tudomány szolgálatában álltak. Az nem a világ pechje, hogy vannak benne nem mérhető dolgok!

Dr. Diószegi György Antal történész a fogyasztói társadalmat az eszmények nélküli tőkemozgások koraként aposztrofálta, melyről Gandhi véleménye: „jó ötlet lett volna…” Az eszménytelen gondolatok a társadalmi kohéziót törik meg. Ma minden a közösségi tudat ellen szól – légy tehát jobb, mint saját korod!

Jelenits István, Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, tanár, író előadásának üzenete: „Embernek lenni nem adottság, hanem feladat. Nem készen születünk embernek, hanem azzal a meghívással születünk, hogy legyen belőlünk ember.”

Dr. Sági Mária, a pszichológiai tudományok kandidátusa, a Budapest Klub tudományos igazgatója a zenéről, mint univerzális nyelvről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a komolyzene épít, lelki harmóniát teremt, ezért már a gyermekeknek is hallgatniuk kellene.

Prof. Dr. László Ervin záró előadásában hangsúlyozta, hogy manipuláljuk a világot, már nem organikus részei vagyunk, hanem felsőbbrendűségi tudatunkkal, rákos sejtté váltunk. A mi világegyetemünk egyike azon keveseknek, melyek képesek az életet létrehozni. Univerzumunk halad a magasabb tudat felé, ha az ember nem illeszkedik be, a Föld fennmarad, de nélkülünk. Mindez „kozmikus kár” lenne, egy fontos kísérlet kudarca. Most van kialakulóban az a planetáris etika, mely nemzeti, faji és vallási különbségeken túlmutató konszenzus által jön létre. Gyökeres változás kell, ami visszavezet az emberiség tudata által őrzött régi alapokhoz, de nincs sok időnk a változásra!

Következő Világváltás programok:

Információ: www.vilagvaltas.hu, www.budapestklub.hu.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!