Keresés
Close this search box.

40 felett elkerülhetetlen a porckopás?

//

Amerikában 25 éven felül – becslések szerint – 27 millió embert érint, de hazánkban is népbetegségnek számít a porckopás, mely főként a térdeket érinti. A mozgáskor jelentkező fájdalom jelentős életminőség-romlást okoz, érdemes tehát ismernünk okait, megelőzésének és kezelésének lehetőségeit.

40 felett elkerülhetetlen
a porckopás?

Míg a fiataloknál a térd fájdalmát leggyakrabban sportsérülés vagy túlterhelés miatt kialakult nyálkatömlő-gyulladás okozza, addig az idősebb korban a kiváltó ok inkább az ízületek kopása, gyulladása az osteoarthritis, mely az ízületi porcok degeneratív elváltozásának, elvékonyodásának fájdalmas eredménye.

A porc mintegy „kipárnázza” a csontok közti területet, így ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely ráadásul bővelkedik fájdalmat érzékelő idegvégződésekben. Bár mindenkinél előfordulhat osteoathritis, mégis azoknál alakul ki gyakrabban, akik korai életkorban sokat és intenzíven sportoltak, vagy fiatalabb korukban térdsérülést szenvedtek. Amennyiben fájdalmat és ízületi merevséget tapasztalunk reggel vagy fizikai megterhelést követően, gyanakodhatunk erre a problémára.

Kockázatnövelő mozgások

A kutatások szerint, a magas intenzitású, álló helyzetben végzett, tengelyirányú mozgás – például futás, szökdelés – megnöveli a térdfájdalom és porckopás kockázatát, ha azt legalább heti háromszor egy órán át, vagy gyakrabban, hosszabban végezzük. Ugyanígy kockázatnövelőnek találtak minden olyan mozgásformát, amelyek erősebben igénybe veszik a térdet. Ilyenek például a legalább 10 emeletnyi lépcsőzés, a nehéz súlyok emelgetése, a guggolás és a minimum napi 30 perces térdelés.

Van néhány olyan kóros állapot, amelyekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ilyen, ha a térd érintésre érzékeny, duzzadt, ha az ízületben folyadék-gyülem tapintható és látható, vagy ha a térd mozgatásakor vagy megfeszítésekor fájdalmas kattogás, pattogás vagy ropogás hallható. Hasonlóképpen szükséges a kivizsgálás, ha a térd és a láb stabilitása nem megfelelő, vagy a végtag keringése romlik.

Erősen csökkenthetjük az osteoathritis rizikóját, ha figyelünk a testsúlyunkra, valamint tartózkodunk a kockázatos és a túl intenzív mozgásformáktól. Ilyen szempontból sokkal kedvezőbb választás lehet az úszás, az aszfalt járda helyett természetes talajon végzett séta, vagy az elliptikus tréneren való edzés, mint a térdet erősebben igénybe vevő tenisz, foci vagy futás. Viszont mozogni mindenképpen szükséges, hiszen a mozgásszegénység tovább növeli az esélyt a térdproblémák kialakulására.

Hasznos segítség lehet még az akupunktúra, a Thai Chi, a vízi torna, a viselkedésterápiák – ezek a módszerek a fájdalomérzet leküzdésében is hasznunkra lehetnek. A vízi torna jótékony hatása abban rejlik, hogy csökkenti a térd terhelését. A glukózamin és chondroitin szulfát vegyületek a porc előanyagait tartalmazzák, ezért elősegítik a porc regenerálódását.

Tapasztalatok szerint, az állati fehérjék nagymértékű fogyasztása gyulladáskeltő, ezért kerülendő. A megfelelő módszerek, eljárások, az ízületek védelmét, állapotának javítását segítő, gyulladáscsökkentő hatású étrend-kiegészítők és krémek, szükség esetén gyógyszerek kiválasztásában mindenképpen érdemes szakember segítségét kérnünk.

dr. Dobos Márta
ortopéd szakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!