Keresés
Close this search box.

A dohányzás öregít!

//

Közép-Amerikában a mayák és aztékok templomainak domborművei a pipázást, mint szertartást ábrázolják. Az Újvilág felfedezése után, a XVI. században a dohány eljutott Európába, s a kezdeti tiltások ellenére a XIX: századra már elfogadott és divatos tömegméretű „szertartássá” vált – ám a veszélyeiről még keveset tudtak.

A dohányzás öregít!

Korábban Jean Nicot francia orvos a dohányleveleket sebek kezelésére, a dohánypor belélegzését pedig fejfájás megszüntetésére használta. A későbbi századok során azonban bebizonyosodott a levelek egészségkárosító hatása, s a dohányméreg is a francia orvos „tiszteletére” kapta a nicotin nevet.

A nikotin a cigarettafüst legerősebb hatású összetevője, mely legintenzívebben a vérnyomás-, vércukorszint-, pulzusszám emelkedés tüneteiben nyilvánul meg. Az égő cigarettában közel 4000 vegyület keletkezik, közülük is a legismertebb a szénmonoxid. A belélegzett szénmonoxid csökkenti az egyes szövetek oxigén-ellátottságát, így növelve az érelváltozások, a vérrögképződés, a szívinfarktus és stroke kockázatát. Nem véletlenül szerepel a cigarettás dobozokon: A dohányzás halált okoz! Még ha nem is hal bele minden dohányos, hosszútávon mindenképp számíthat egészségkárosító, életet megrövidítő, öregítő hatására.

Minden elszívott szállal növeljük a rákos sejtek megjelenésének veszélyét is, hiszen a dohányzás folyamán 43 rákkeltő anyag szabadul fel.

Sajnálatos módon, a fiatalok, diákok egy része a lázadás eszközének, a felnőtté válás jelének tekintik, hogy ők is dohányoznak, számukra még távolinak tűnik az öregedés veszélye, pedig a dohányzás okozta betegségek épp e folyamatot gyorsítják meg. A lista igen népes: tüdőrák, szájüregi rákok, gégerák, hasnyálmirigy-, gyomor- és húgyhólyag daganat, szívinfarktus, magas vérnyomás, agyvérzés, CODP, asztma, szénanátha, érelmeszesedés, cukorbetegség, immungyengeség, látászavarok.

A súlyosabb betegségek elkerülésén kívül, esztétikai okokból is érdemesebb a füstmentes élet mellett döntenünk, így elkerülhető a korai ráncosodás, a fogak besárgulása és a rossz lehelet.

dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász szakorvos
www.tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!