Keresés
Close this search box.

Bőrfiatalító tippek „érett” bőrre

//

A bőrfiatalítás terén sincsenek csodák! Ma még egy készítmény hatásfoka sem vetekedhet a plasztikai sebész eredményeivel. Érdemes azonban megfogadnunk néhány tanácsot, mellyel megelőzhetjük, vagy fékezhetjük bőrünk öregedési folyamatát.

Bőrünk fiatalos kinézetét a kollagén rostok biztosítják. A kor előrehaladtával, a kollagén-termelés csökken, ami ráncok kialakulásához vezet. A bőrfiatalító krémek nem csak hidratálják a bőrt, de a kollagén termelést is serkentik.

A bőr szempontjából optimális segítők az A-, C- és E-vitaminok. Az A-vitamin stimulálja a bőrsejtek aktivitását, csökkenti a szárazságból eredő ráncokat és javít a bőr feszességén. Ráncok ellen egyik elő-vitaminját, a retinaldehidet használják. Bőrvédő táplálékként érdemes a béta-karotinban gazdag sárgarépát, sütőtököt, brokkolit, zellert, áfonyát, csipkebogyót, petrezselymet – gyakran étlapunkra tűzni.

A C-vitamin természetes antioxidáns, amely az E-vitaminnal együtt megköti a szabad gyököket és javítja a bőr keringését, vitalitását. A táplálékkal bevihető C-vitamint friss zöldségekben, gyümölcsökben, míg az E-vitamint pedig zöld növényekben, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonákban találjuk meg.
Ne feledjük, a legdrágább készítmények sem forgatják vissza az idő kerekét! Az olcsóbb termékek is nagyjából hasonló összetevőket tartalmaznak, mint az exkluzívak, melyeknél a márkanevet kell megfizetnünk.

A legtöbb ránctalanító nem tünteti el a ráncokat, egyszerűen csak hidratálja a bőrt, teltebbé és ezért kissé simább megjelenésűvé teszi. Valóban hasznos összetevők például a retinol és a tretinoin, melyek bejutnak a bőrbe, és aktívan segítik a sejtképződést, regenerálják a sérült bőrsejteket és növelik kollagén tartalmukat, megelőzve ezzel a korai ráncképződést.

Tisztításhoz szappan helyett használjunk arclemosót! Így megóvjuk a bőrünkön található védőfaktorokat. Az elvesztett nedvesség pótlásáról belsőleg is gondoskodjunk, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával.

Dr. Boros-Gyevi Márta
esztétikai bőrgyógyász szakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!