Keresés
Close this search box.

Felszabadító érzés – szorongatott helyzetekben

//

Itt az ősz, sok ezer kisgyermek indul el a biztonságos szülői házból idegen környezetbe, óvodába, iskolába. Az új környezet, sok idegen ember, a fokozott elvárások óhatatlanul szorongást váltanak ki a kicsikben. Szorongás, gombóc a torokban, gyomorgörcs, hasfájás, székrekedés. Hány reggel indul így a kisgyermekes családokban?

Felszabadító érzés
– szorongatott helyzetekben

Az utóbbi évek kutatásai bizonyították, hogy az emésztés minősége, a bélflóra gyermekkori állapota egy egész életre meghatározza a felnőttkor egészséget is. Egyensúlyi állapotának fenntartásához tudatos táplálkozás, ezen belül is nagy mennyiségű, jó vízmegkötő képességű élelmi rost szükséges. A kisgyermekek otthoni étkezésében a szülő biztosítani tudja mindezt. Nagy váltás azonban az óvodai, iskolai menzára való áttérés, az óvodában közel sem zavartalan wc-látogatási körülmények, az iskolai órák utáni rövid szünetek, melyek alatt semmire sincs idő – ezek egyenes következménye a szorongás „fenn és lenn”, azaz a gyermekkori székrekedés, melynek hatása kihat a felnőttkori emésztésre is.

A szorongás tehát rontja a bélműködést, a bélflóra viszont visszahat az idegrendszerre, az agyműködésre. A felborult egyensúlyú bélflórának szerepe van többek között a figyelemzavar, autizmus, hiperaktivitás, dyslexia, sőt az autizmus egyes eseteire is. A belekben egyes neuronok szerotonint termelnek, melyek kontrollálják a hangulatot és az agressziót – mindez jelentős tényező egy óvodai, iskolai közösségben.

A bélflóra táplálását pre-biotikumként szolgáló rostanyagok bevitelét és a bélrendszer hidratálását egyidejűleg szolgálja a Prim-biotikumnak elnevezett mikro rostanyag (mikrobiális cellulóz) mely saját súlyának akár 100-szorosát kitevő vízmennyiséget képes megkötni. Ezáltal biztosítja az egészséges bélflóra fenntartásához szükséges közeget. A mikrobiális cellulóz a Tamarindus indica nevű növény termésének borkősavban és poliszacharidokban gazdag kivonatával kombinálva, hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez, a megfelelő bélmozgáshoz, a természetes kiürüléshez. Nem okoz bélgörcsöt, ezért várandós kismamák, gyermekek és idősek is fogyaszthatják. (x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!