Keresés
Close this search box.

Fiatalosan, szelénnel

//

A szelén öregedést gátló hatását vizsgáló állatkísérletekben azt tapasztalták, hogy az egerek tovább éltek, egészségesebbek voltak, amit a szelén immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásával és a sejtek működésének optimalizálásával magyaráztak.

Fiatalosan, szelénnel

Általánosan elfogadott, hogy a szelén a szervezetben fontos antioxidáns, hiányában (ami Magyarországon jellemző) nagyobb a valószínűsége a szívkoszorúér-, illetve a daganatos megbetegedéseknek és az alacsony pajzsmirigy hormontermelésnek.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal – EFSA – által kiadott törvényerejű szakvélemény szerint, a szelénnel dúsított élelmiszerek csomagolásán feltüntethető, hogy a szelén részt vesz a normál spermaképződésben, hozzájárul a haj és köröm normál állapotának fenntartásához, az immunrendszer és a pajzsmirigy normál működéséhez, valamint hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Szelénnel kapcsolatos kutatásaink során meglepő felfedezést tettünk. 6 éve, amikor először vizsgáltuk, hogy hogyan alakítják át a szelén szervetlen sóit a probiotikus tejsavbaktériumok, meglepődve tapasztaltuk, hogy bizonyos körülmények között a joghurt baktériumai a szelént nano méretű elemi szelén gömböcskékben tárolják magukban. Kiderült, hogy ezt a szelénformát nem lehet túladagolni, szinte akármennyit ehetünk belőle, nem lesz mérgező, s már kis mennyiségben is jól hasznosul.

E tények a piciny szeléngolyócskákat az élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben a legjobban használható szelénformává tehetik. A technológiára hazai, európai és amerikai szabadalmat kaptunk.

Növényekkel végzett kísérletekben a táptalajhoz adott nanoszeléntől a növények kétszer olyan sokáig éltek és maradtak zöldek, mint szelén nélkül. Kutatási eredményeinkről a közlemény a http://www.springerlink.com/content/p632773m7578202p/ oldalon olvasható. (x)

Dr. Prokisch József
egyetemi docens, Debreceni Egyetem

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!