Gyulladások a szervezetben
A C-reaktív protein (CRP) gyulladás esetén termelődik a májban és segíti a szervezet nagy falósejtjeinek munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor. Gyulladás esetén a CRP-szintje igen gyorsan akár több tízszeresére, százszorosára is emelkedhet, majd ugyanilyen gyorsan csökken, ha a gyulladás megszűnt.
Normál tartománya nőkben kevesebb, mint 4,6 mg/l, férfiakban kevesebb, mint 5,2 mg/l. A vizsgálat előnye, hogy CRP-szint változása sokkal gyorsabban és érzékenyebben reagál a gyulladásra, emiatt hamarabb is jelzi azt, mint például a vérsüllyedés vagy a fehérvérsejt-szám.
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a rendszeres mozgás jelentősen csökkenti a gyulladásszintet. Minél magasabb az edzettségi szint, annál alacsonyabb a CRP. Ugyanilyen összefüggés figyelhető meg a túlsúllyal, a haskörfogattal és a testtömegindex-szel (BMI) kapcsolatban, melynek értékét javasolt 26 alá csökkenteni. A gyulladáscsökkentő táplálkozás gerincét a friss zöldségek, gyümölcsök és minél több tengeri hal fogyasztása képezze, melyet omega-3 zsírsavak pótlólagos bevitelével is kiegészíthetünk.
dr. Szentpály Emőke
kardiológus szakorvos
www.oxygenmedical.hu