Keresés
Close this search box.

Gyulladások a szervezetben

//

Manapság az egészségügyi panaszok jó része összefügg a szervezetben valahol kialakult akut, vagy még inkább krónikusan elhúzódó gyulladással. A tüneteket alig okozó, tartós, alacsony szintű gyulladás súlyos szövődményekhez vezethet. Ma már egy egyszerű vérvizsgálattal (CRP) kideríthető, zajlik-e gyulladás, van-e góc a szervezetben, illetve a kezelés eredménye, a gyógyulás üteme is nyomon követhetővé válik.

Gyulladások a szervezetben

A C-reaktív protein (CRP) gyulladás esetén termelődik a májban és segíti a szervezet nagy falósejtjeinek munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor. Gyulladás esetén a CRP-szintje igen gyorsan akár több tízszeresére, százszorosára is emelkedhet, majd ugyanilyen gyorsan csökken, ha a gyulladás megszűnt.

Normál tartománya nőkben kevesebb, mint 4,6 mg/l, férfiakban kevesebb, mint 5,2 mg/l. A vizsgálat előnye, hogy CRP-szint változása sokkal gyorsabban és érzékenyebben reagál a gyulladásra, emiatt hamarabb is jelzi azt, mint például a vérsüllyedés vagy a fehérvérsejt-szám.

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a rendszeres mozgás jelentősen csökkenti a gyulladásszintet. Minél magasabb az edzettségi szint, annál alacsonyabb a CRP. Ugyanilyen összefüggés figyelhető meg a túlsúllyal, a haskörfogattal és a testtömegindex-szel (BMI) kapcsolatban, melynek értékét javasolt 26 alá csökkenteni. A gyulladáscsökkentő táplálkozás gerincét a friss zöldségek, gyümölcsök és minél több tengeri hal fogyasztása képezze, melyet omega-3 zsírsavak pótlólagos bevitelével is kiegészíthetünk.

dr. Szentpály Emőke
kardiológus szakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!