Keresés
Close this search box.

Hogyan őrizhetjük meg szellemi frissességünket?

//

Ma már bizonyított, hogy őseink azért tudtak kiemelkedni az állatvilágból, mert „rászoktak a halevésre”, ettől agyméretük megháromszorozódott. Vajon miért?

Hogyan őrizhetjük meg
szellemi frissességünket?

Az agy kb. 60%-a zsír. Ennek egy része omega-6, de legalább 1/3-a omega-3 zsírsav, ami a halak (főleg a hidegvízi mélytengeri halak) húsában található nagy mennyiségben. Szervezetünk ezeket a zsírsavakat nem tudja előállítani, így csak táplálékkal juthatunk hozzá. Étkezési szokásaink megváltozása miatt, ma már nagyon kevés halat fogyasztunk, emiatt a lakosság nagy része omega-3 hiányos. Ez a hiány kihatással van agyunk működésére is, túlzott mértéke akár mentális betegségekhez (depresszió, figyelem hiány, ingerlékenység stb.) is vezethet.

A mondás szerint: „A hal az agy tápláléka”.

A zsír fontos és alapvető energiaforrásunk, mely meghatározó szerepet játszik testünk különböző funkcióiban. A legutóbbi kutatások szerint, nem az elfogyasztott zsír mennyiségével, hanem a típusával van baj. Sajnos, a zsírok többsége vajból, margarinból, tejből, sajtokból és húsból kerül szervezetünkbe – mindezek a telített zsírok forrásai. Túl kevés származik azonban halból (halzsírból), amely omega-3 EPA és DHA többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Utóbbiak agyunk egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek, ezért lehetőleg naponta szerepeljen étrendünkben hal! Az omega-3 pótlás még egyszerűbb módja, ha rendszeresen fogyasztunk biztonságos, minőségi halolaj készítményt.

Kinek ajánlott a halolaj fogyasztása?

Fogyasszon rendszeresen halolajat, hogy memóriája soha ne hagyja cserben! (x)

Dr. Székely Éva
fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
http://www.omega3wellness.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!