Keresés
Close this search box.

Klimax és testreform

//

Nincs olyan akaratlagosan működtethető izom a testünkön, amely tréning nélkül megtartaná fiatalos erejét. Az évek múlásával – nőknél és férfiaknál egyaránt – az izomzat óhatatlanul gyengül, sorvadásnak indul mind a látható, mind a rejtett, intim testtájakon.

Klimax és testreform

Rejtett izmaink gyengülése nem csak esztétikai probléma, hanem számtalan kellemetlen tünet forrása is lehet. A menopauza után a húgycső és a hüvely területét bélelő nyálkahártyarendszer elvékonyodik, párnázottsága, szigetelő ereje csökken, emiatt gyengül az egész alhasi tér stabilitása. Alkalmazkodjunk ehhez a hasi szerveket kímélő szokásokkal, beleértve a nehéz súlyok cipelésének, a WC-n való erőlködésnek, illetve testedzés során a nagy terpeszben végzett, és ugrálást, szökdelést igénylő gyakorlatok mellőzését.

Amennyiben hirtelen nyomásnövekedésre (köhögés, tüsszentés, futás, szökdelés, ijedtség, nevetés) vizeletvesztés történik, egészen biztos, hogy a húgycső izomzata gyengébb a kelleténél, nem megfelelő a húgyhólyag alsó támasztása, ne terheljük tehát, mert az elősegítené süllyedését. Mindhárom alsó izmunkra kiterjedő gyakorlatokkal a gáttájék izomzata újból megerősíthető, addig viszont kerüljük a futást és ugrálást.

A rendszeres fizikai inger hatására ugyanakkor növekszik a csontok anyagcseréje, tápanyagforgalma is. A csontozat erősödik, idősebb korban is kevésbé veszít tömegéből, tehát a sportos életmód, főként a függőleges terhelés segíti a csontritkulás megelőzését. Az eredményt fokozhatjuk célzott táplálkozással, sok leveles zöldséggel, mákolajjal, K- és D-vitaminpótlással is.

Idősödve, nemcsak a női, de a férfi test is egyre nagyobb szükségét látja a rendszeres intim tornának. Férfiaknál az alsó izmok gyengülése miatt csökkenhet a merevedés, vizelettartási nehézség jelentkezhet. Napi pár perc edzéssel a prosztatát is megmasszírozhatjuk az alatta lévő izom segítségével. Ilyenkor a sejtanyagcsere során keletkező salakanyagok hatékonyabban elszállítódnak, a tápanyagban, tesztoszteronban gazdag vér bőségesen „öntözi” e jelentős férfiszervet.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!