Keresés
Close this search box.

Krónikus rosthiány

//

Az elmúlt 2,5 millió év során az ember vadon termő növényekből és vadon élő állatokból álló, rendkívül változatos, rostban gazdag étrenden élt. A Texas államban talált 10 000 éves lelet napi 100-250 gramm mennyiségű rostfogyasztásról tanúskodik. Ma az ennek töredékét, napi 20 grammot fogyasztót már a „rostdús étrenden élők” kategóriájába sorolják. Így felgyorsult volna az emberi evolúció?

Krónikus rosthiány

A nyugati világra jellemző, krónikusan alacsony rostfogyasztásnak (napi 12-15 g), az antibiotikumok túlzásba vitt használatának, a többszörösen rezisztens kórokozók kialakulásának „köszönhető” nagyléptékű genetikai átkódolódás kárvallottai az ember és evolúciósan hozzánőtt „potyautasai”, s a köztük kialakult létfontosságú szimbiózis.

A mennyiségen kívül azonban, a változatossággal is gond van. Régészeti adatok tanúsága szerint, az emberi étrend rostok szempontjából az idők folyamán elszegényedett. Egy 23 000 éves, 90 000 növényből álló leletben 142 különböző fajta növény – fűmagvak, gabonafélék, makk, mandula, málna, szőlő, vadfüge, pisztácia és sok más gyümölcs – bizonyítja, hogy régen a rostforrások milyen gazdag palettáját fogyasztották.

2007-es adatok szerint például az amerikaiak 57%-a mindössze ötféle zöldséget eszik, gyümölcsfogyasztásuk 71%-át szintén öt fajta teszi ki. Ez a minimális változatosság már-már táplálkozási holtpontra viszi a bennünk, velünk szimbiotikus kapcsolatunkban élő baktériumokkal létrejött természetes egyensúlyt.

Manapság sok rostot prebiotikumként emlegetnek, a valódi prebiotikum azonban szelektív módon serkenti az ember számára jótékony probiotikumok (bifidobacterium és lactobacillus) szaporodását, miközben akadályozza a kevésbé hasznos vagy egyenesen káros baktériumtörzsekét (pl. Clostridium).

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az emberi faj jelenlegi evolúciós sikerének nagy részét továbbra is a bennünk élő apró mikroorganizmusoknak köszönheti, melyeknek nincs szüksége egyébre, mint biztonságos lakóhelyre, és megfelelő mennyiségű, változatos rostra.

A teljes cikk a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Forrás: Jeff Leach: Are government recommendations for daily fibre intake too low?
October 18, 2010, fordította Homok Szilvia

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!