Keresés
Close this search box.

Mars és Vénusz a változó korban

//

A bolygók átalakulása és együttállása befolyásolja ugyan életünket, de cikkünkben most nem erről lesz szó, hanem az előbb-utóbb mindannyiunkat érintő változó korról. Míg a menopauza közismert elnevezése a női változó kornak, addig az andropauza kifejezést és a férfi klimaxot még kevesen veszik komolyan, nem tekintik ugyanolyan problémának, mint a női változatát.

Hőhullám, visszatérő fejfájás, álmatlanság, gyakori szédülés, fáradékonyság, ingerlékenység. Ezek a panaszok nemcsak a változó korban lévők mindennapjait nehezítik meg, hanem a környezetükét is. Ezért a test egészsége mellett, fontos az idegrendszer karbantartása is. A levendulát, a citromfüvet és a macskagyökért a népgyógyászatban régóta alkamazzák, hiszen hozzájárulnak a normál idegállapot, a lelki egyensúly fenntartásához, a megfelelő relaxációhoz, illetve az egészséges alváshoz. Így elkerülhető a sokszor hallott felkiáltás „Már megint az idegeimre mentek!”

A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek, problémáik mégis hasonlóak lehetnek.

A férfiak esetében a tesztoszteronszint csökkenésével együtt jár a szív- és érrendszeri kockázatok növekedése, az anyagcserezavarok gyakoribbá válása. A változó korban lévő férfiak esetében megszaporodnak a prosztata megbetegedései, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az évenkénti szűrővizsgálat fontosságát, melynek segítségével még a kezdeti stádiumban felismerhetők a problémák.

Az andropauza időszakába érő férfiak két legfontosabb segítő gyógynövénye a természet patikájából a kisvirágú füzike, valamint a héjnélküli tökmag. A tökmag szervezetre gyakorolt hatása általánosan ismert, ásványi anyagokban és más alapvető nyomelemekben igen gazdag. A kisvirágú füzike béta-szitoszterol hatóanyagának köszönhetően a tökmaghoz hasonló hatású, együttesen nagyobb hatékonysággal segítik a prosztata egészséges működését.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!