Keresés
Close this search box.

Női klimax és hormonharmónia

//

Valóban együtt kell élni a hőhullámokkal, alvászavarokkal, hangulatingadozással, libidó csökkenéssel, elhízással, ödémás lábakkal, ritkuló csontokkal, vagy tehetünk ellenük valamit?

Az ösztrogén az első számú női nemi hormon. Mint az élet angyala, felelős a külső és belső női nemi szervek fejlődéséért, a menstruáció létrejöttéért. Ugyanez az ösztrogén, mint provokáló hormon, a halál angyala is, hiszen korlátlan növekedésre serkentheti a méh nyálkahártyáját, felboríthatja a ciklust, a vércukorszintet, képes peteérés nélküli ciklusokat okozni, folyadék-visszatartást előidézni, vérrögöket képezni, gátolni a sejtmegújulást, növelni a méh-, a mell- és a petefészekrák rizikóját.

A progeszteron az ellensúlyozó, jótevő hormon, mely a ciklus második felében rendben tartja a méh nyálkahártyáját, biztosítja a megtermékenyített petesejt beágyazódásának optimális körülményeit. A progeszteron hatására lassabban öregszünk, nincs vérrögképződés, ödéma, megfelelően működik a pajzsmirigy, a testsúly optimális, nem alakulnak ki mellcsomók, a vércukor normális, az érrendszer tónusa jó.

Amikor e két hormon egyensúlya eltolódik, testi-lelki egészségünkben panaszok jelentkeznek – a ciklus rendszertelensége, menstruációs fájdalom, libidó csökkenése, terméketlenség, mellfeszülés, súlyprobléma, derékfájás, pattanások, fejfájás, depresszió, ingerlékenység stb.

Mi boríthatja fel az egyensúlyt?

Ösztrogént több külső forrásból is be tudunk szerezni: szintetikus ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettákból, növényi ösztrogénekből (pl. szója), valamint xeno-ösztrogénekből. A xeno-ösztrogének a háztartásban, a mindennapjainkban előforduló öblítők, mosó- és tisztítószerek (főleg klór származékok), a laminált parketta bevonata, festékek, oldószerek, hígítók, lakkok, aceton, körömlakkok, rovarirtók, permetszerek, gyomirtók, műanyagok, mesterséges vegyszerek.

Még a csapvíz is tartalmaz hormonokat, melyek a kombinált fogamzásgátlókat, illetve a menopauzában szintetikus hormonpótló készítményeket szedő nők százezreinek vizeletével kerülnek a vizekbe. E vegyületek az emésztőrendszeren, az orrnyálkahártyán, vagy a bőrön át a szervezetünkbe jutva képesek nagyon erős ösztrogénhatást elérni. A saját testünk által termelt hormonoknál a szintetikus hormontabletták, tapaszok 10-szer, a körülöttünk lévő vegyszerek 100-szor agresszívebbek. Így könnyen elfoglalják a saját hormonjaink helyét és sok más olyan receptort a testben, amihez normál állapotban semmi közük nem lenne.

Ezzel szemben progeszteronhoz csak úgy jutunk, ha a petefészkünk megtermeli. A progeszteron nem csak a terhességben játszik fontos szerepet. Az egyetlen hormon a női és a férfi szervezetben egyaránt, amely képes egyensúlyt tartani az ösztrogénnel. A progeszteron termelődésének feltétele a nőkben az ovuláció – tüszőrepedés – megtörténte. Ha az ovuláció nem történik meg minden ciklusban, vagy az ovuláció után nem kielégítő a progeszterontermelődés mértéke, akkor előbb vagy utóbb kialakul – az ösztrogén dominancia állapota.

Az ösztrogén dominancia esetén az ösztrogénhatás túlsúlyba kerül a progeszteronhoz képest. Az ösztrogén dominancia nem azt jelenti, hogy az ösztrogén szintünk hihetetlenül magas, hanem azt, hogy nincs elegendő progeszteronunk, ami képes lenne megfelelően ellensúlyozni az ösztrogént. Leggyakoribb oka a progeszteron elégtelen termelődése a petefészekben, valamint külső ösztrogénforrások beáramlása. Ennek a dominanciának a megszüntetésére az alapproblémát kell orvosolni – a progeszteronhiányt – és nem csak a tüneteket csillapítani, mivel az ok attól nem szűnik meg!

Kis Éva
természetgyógyász, hormonegyensúly tanácsadó,
holisztikus hajgyógyász, skalpdiagnoszta
www.nicehajgyogyászat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!