Keresés
Close this search box.

Optimizmus = Hosszú élet

//

Az Applied Psychology című folyóiratban publikált kutatásban 5000 egyetemista életét több mint 40 éven át kisérték figyelemmel, s kiderült, hogy a legpesszimistább diákok rövidebb életűnek bizonyultak. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyították, hogy a pozitív kedély csökkenti a stressz-hormon szintet, és javítja az immunműködést. Megéri tehát optimistának lenni!

Optimizmus = Hosszú élet

A kutatók szerint, az optimista személyiségek sikeresebben birkóznak meg a nehézségekkel, mint társaik. Jobb eredményeket érnek el, mert bíznak környezetükben, és a világot élhető helynek tartják. Az optimista szemlélet erőt ad, hogy túléljék a személyes tragédiákat is. Az optimisták tehát nemcsak jobban teljesítenek az életben, de egészségesebbek is, mint a pesszimisták. Utóbbiaknál gyakoribb a tartós szorongás, ami növeli a vérnyomást, és fokozza a hirtelen szívhalál kockázatát. Egy 8 éves követéses vizsgálatban 97 000 nő adatait értékelve kimutatták, hogy az optimisták 30%-kal kisebb eséllyel halnak meg szívbetegségben, összességében 45%-kal kisebb náluk az elhalálozás rizikója.

A Yale egyetem kutatói azt állítják, hogy az ember optimizmusa nem csak összefüggésben áll életének hosszával, hanem annak egyenesen oka is. Felmérték, miként értékelik, érzékelik az emberek öregedésük folyamatát. Akik az öregedést derűvel tudják elfogadni, tovább élnek, mint azok, akik elutasítóan viszonyulnak hozzá.

Gerontológusok úgy vélik, hogy a társadalom negatív képe az öregedésről, önbeteljesítő próféciává válik, hiszen azzá válunk, aminek beteljesülését feltételezzük. Emiatt nem élünk sok olyan lehetőségekkel, amelyek egészséget és tevékeny életet biztosíthatnának számunkra, pedig a pozitív életszemléletet egyfajta gyógymódként, megelőzésként, öregedés-lassítóként hasznosíthatnánk életünkben.

Az is kiderült, hogy a káros stressz gyorsítja az ún. telomerek rövidülését. A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. Minél hosszabb, annál több osztódásra képes a sejt károsodás nélkül. Sok kutató gondolja úgy, hogy a telomer a hosszú élet kulcsa, és ha idő előtt elveszítjük, akkor túl korán fogunk megöregedni. Egy kutatócsoport a telomerek hosszúságát vizsgálta az immunrendszer sejtjeiben. Azt találták, hogy a pesszimisták rosszabb immunrendszerrel, és rövidebb telomerekkel rendelkeztek, mint az ideális lenne.

Eddig még soha fel nem fedezett összefüggést találtak a telomerek hosszúsága és egyes személyiségjegyek között. A pesszimizmus jobban csökkentette a telomerek hosszúságát, mint egyéb más tényezők. Magatartáskutatók már tanulmányozták azokat a folyamatokat, amelyek során a környezet befolyásolja a genetikai információt. Az is lehetséges, hogy a kora gyermekkori érzéketlen, kegyetlen környezet okozza az emberek pesszimizmusát, amit a hétköznapi stressz még súlyosbít – mindezek viszont veszélyeztetik a telomereket.

Ilyen tudományos kutatások ismeretében, a szakemberek azt tanácsolják, hogy ne aggódjunk mindenért, inkább arra figyeljünk, hogyan tudunk változtatni életfelfogásunkon, ugyanis sok minden nem rajtunk múlik. A recept adott: ha könnyedebben fogjuk fel a mindennapok gondjait, akkor tovább élünk!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!